ACTUALITATE

Criza gazelor - operaţiune de tip hibrid la adresa Republicii Moldova, opinie

post-img

Este injust să pui toate problemele acumulate în 30 de ani pe seama unui Guvern sau a unui ministru. O spune deputatul PAS, Radu Marian, drept răspuns la solicitarea Partidului Schimbării privind demiterea ministrului infrastructurii şi dezvoltării regionale, Andrei Spînu. Potrivit lui Radu Marian, Republica Moldova suportă acum consecinţele inacţiunii fostelor guvernări care nu s-au preocupat de diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale.

În acelaşi timp, comentatorul politic Valeriu Paşa califică criza energetică cu care ne confruntăm drept o operaţiune a războiului hibrid purtat de Rusia împotriva Republicii Moldova, notează IPN.

Deputatul PAS, Radu Marian, dă asigurări că Executivul gestionează criza energetică, încercând să facă faţă majorării preţului de achiziţie a gazului prin măsuri suplimentare de suport a populaţiei social-vulnerabile. Reprezentantul PAS spune că situaţia complicată în care se află ţara este o consecinţă a inacţiunii fostelor guvernări.

„Condiţia de plată în avans este de 15 ani în contract, dar această clauză este abia acum utilizată. Ne confruntăm cu o situaţie excepţională, am moştenit o dependenţă totală de o singură sursă. Într-adevăr, preţul de achiziţie a crescut, dar cetăţenii plătesc acelaşi tarif, doar că există devieri negative. Este şi programul de compensare al Guvernului pentru peste un milion de familii. Dacă va fi necesar, vom majora pachetul de compensaţii. Este total greşit să pui în cârca unui Guvern sau a unui ministru toate problemele care s-au acumulat până acum”, a spus deputatul PAS, Radu Marian în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

În acelaşi timp, liderul Partidului Schimbării Ştefan Gligor cere demiterea vicepremierului Spînu şi spune că o nouă intervenţie din partea statului pentru a acoperi datoriile Moldovagaz şi pentru a evita o eventuală sistare a livrării gazului din partea Gazprom, ar fi inacceptabilă.

„În opinia noastră, ministrul infrastructurii nu reuşeşte să facă faţă acestor provocări. Cel mai prost scenariu astăzi ar fi să fim lăsaţi fără gaze şi dacă vom oferi Gazprom temei să facă acest lucru, o va face. Noi deja ne-am asumat o chestie fără precedent, să intervenim din bugetul de stat să achităm plăţile pentru luna curentă şi avans care s-a făcut prin cesiune de creanţă. Ar fi extrem de regretabil dacă Guvernul în ianuarie va fi în situaţia să acopere din nou aceste diferenţe, în timp ce Moldovagaz, ca orice agent economic, trebuia să-şi onoreze obligaţiunile faţă de Gazprom”, a spus Ştefan Gligor.

Comentatorul politic Valeriu Paşa dă de înţeles că problemele energetice cu care se confruntă Republica Moldova sunt create artificial de către Moscova pentru a menţine Republica Moldova în sfera de influenţă rusă.

„Această criză a gazelor este o operaţiune de tip hibrid de agresiune a Republicii Moldova din partea Federaţiei Ruse. Acest lucru are loc nu doar pentru a genera costuri economice, ca să fim mai săraci, să nu ne putem dezvolta, dar şi pentru a destabiliza situaţia politică din R. Moldova. Această temă a gazelor, tarifelor este din punct de vedere social foarte sensibilă şi este exploatată la greu de către agenţii de influenţă ai Kremlinului şi de grupările cleptocratice din Republica Moldova deghizate în partide. Guvernul trebuie să evite destabilizarea socială, destabilizarea situaţiei prin gestionarea riscurilor. Dacă majorezi o dată tariful, este dureros, dar îl majorezi o singură dată, nu în fiecare lună ”, a spus Valeriu Paşa.

Preţul de achiziţie a gazelor naturale, furnizate de Gazprom pentru luna ianuarie este de 646 dolari pentru mia de metri cubi, cu 200 de dolari mai mult faţă de luna trecută. Pentru a împiedica o eventuală sistare a livrărilor de gaze din partea Gazprom, Moldovagaz a anunţat iniţierea negocierilor cu mai multe instituţii bancare din R. Moldova, privind contractarea unui împrumut, astfel încât să-şi poată  onora obligaţiunile financiare faţă de concernul rus.