SOCIAL

VIDEO. Cele mai multe teze de doctorat sunt susţinute la Universitatea de Stat

Republica Moldova este codaşă în topul statelor europene la capitolul doctorate.

Desi se spune că pe la noi oricine poate obţine un astfel de titlu ştiinţific. Concluzia apartine cercetătorului Gheorghe Cuciureanu. Potrivit unui studiul, în 2016, cele mai multe teze de doctor au fost susţinute la Universitatea de Stat din Moldova şi la Universitatea de Medicină.

În Republica Moldova se susţin, anual, în jur de 200 de teze de doctorat. Un număr mic, susţin specialiştii, făcând comparaţie cu statele europene. Tudor Branişte este un tânăr doctorand la Universitatea Tehnică din Moldova, care se pregăteşte să-si susţină teza în acest an. El spune că puţini se “aventurează” să intre în lumea doctoranzilor.

SINCRON: TUDOR BRANIŞTE, doctorand la Universitatea Tehnică din Moldova
„Atunci când se alege o teză de doctorat tematica trebuie sa fie in asa fel incat sa corespunda cu actualitatea in domeniul stiintei! Si totodata sa fie si utila sau sa fie actual in domeniul industrial”, afirmă Tudor Branişte, doctorand la Universitatea Tehnică din Moldova.

Există mai multe cauze pentru numărul mic de teze susţinute în Republica Moldova.

„Exista un indicator numarul de teze sustinute la 100 de mii de locuitori, in baza acestuia Republica Moldova este printre ultimele tari in Europa, avand de 3-6 ori mai putine teze decat statele dezvoltate. Sunt 2 cauze de baza: numarul mic de doctoranzi si a doau rata mica a sustinerii. Factorul financiar. Bursa doctorndului este 50 de euro. Putin care vin in doctorat, iar cei care vin isi cauta un loc de munca, ulterior ajung putin la sustinerea finala”, afirmă Gheorghe Cuciureanu, şef, Direcţia Politici şi Monitorizare Doctorat a CNAA.

Cele mai multe teze de doctorat sunt susţinute în domeniile drept, economie şi pedagogie, iar împreună cu medicina constituie aproape 70 % din numărul total al lucrarilor prezentate în Republica Moldova pe parcursul anului trecut. În acelaşi timp, Universitatea de Stat ocupă primul loc în topul instituţiilor cu cele mai multe susţineri de teze – 132, urmată de Universitatea de medicină cu 67 de teze, şi Institutul de Cercetări Juridice şi Politice al AŞM cu 49 de teze. 

„Cele 4 domenii de cercetare din domeniul sociale si stiintele medical, se sustin aproape 62 de rpocente, dar publica in revistele stiintifice doar 10 %. Si aici exista neconcordanta intre numarul de doctoranzi si a tezelor sustinute, dar si performanta stiintifica”, spune Gheorghe Cuciureanu.

Timp de 23 în Republica Moldova au fost conferite peste 500 de grade de doctor habilitat şi aproximativ 4000 de grade de doctor în ştiinţe. În plus, 1063 de grade ştiinţifice conferite peste hotare au fost recunoscute şi la nivel naţional. Numărul total al persoanelor cu grad ştiinţific este de peste 8 mii, din care aproape 900 sunt doctorii habilitaţi.