SOCIAL

Bătrâni, îngrijoraţi în prag de iarnă

În acest an, valul de frig a dat buzna peste noi, mai repede decât de obicei. Deşi suntem abia la mijlocul toamnei, prin satele Republicii Moldova bătrânii au început să facă focul în sobă. Îşi fac însă griji pentru că lemnele şi cărbunii s-au scumpit foarte mult. Unii sunt nevoiţi să taie pomii fructiferi, din cei puţinii care au mai rămas prin ogradă.

Chiar dacă Moldsilva a anunţat ieri că preţul la lemne, în acest an, va rămâne neschimbat, oamenii se văd nevoiţi să adune până şi ramurile din ogradă pentru a face faţă frigului. Noaptea, temperaturile se apropie de zero grade iar bătrânii nu pot rezista fără foc în sobă. Eugenia Leşan, din satul Schineni, raionul Soroca, nu poate face foc în fiecare seară. Trebuie să facă şi provizii pentru că iarna e aproape. Femeia recunoaşte că nu îşi permite să cumpere lemne sau cărbune şi va fi nevoită să taie copacii din gospodărie.  

EUGENIA LEŞAN locuitoare, satul Schineni: „Dar cine o sa imi dea mie ajutorul, sunt un suflet singur. Altii sunt cu copii si nu le da, si apoi ce, ar zice ca babei ii da, dar eu de unde am sa iau?”

Aceiaşi soartă au aproape toţi vârstincii din Republica Moldova. Lemnele si cărbunii au devenit, şi în acest an, un lux pentru ei. Un metru cub de lemn costă o mie de lei, cu 400 mai mult decât anul trecut. Aşa că mulţi taie ce mai au prin grădină.

AGAFIA COJOCARI locuitoare, satul Schineni: „Iatăa am un castan, e din 93 si asa ca nu il voi taia. Îmi pare că atunci când înflorea era atât de frumos, dar am să îl tai la foc, ce sa fac?”

Şi pe nea Petru l-am găsit adunând crengile de prin curte. Este optimist din fire, însă, chiar şi aşa, îşi face gânduri despre cum va trece peste iarnă. Va încerca să economisească din plin şi spune că lemenele îi ajung doar "să schimbe aerul" în casă.

PETRU POTAŞARU locuitor, satul Schineni: „Bătrân esţi, dar îi rece, ţi-e frig. Poate o să ne cimpărăm, acum e adaugată oleacă de pensie şi poate vom ieşi încetişor, dar iată avem copaci de tăiat.”

Potrivit autorităţilor, persoanele cu venituri mici, şi care provin din medii defavorizate, urmează să primească un ajutor social de 500 de lei, din partea statului, pentru perioada rece a anului.