EXTERN

Macron spune că va vorbi cu Putin: Rusia devine o „putere a dezechilibrului”. În caz de agresiune, răspunsul va fi acolo

post-img

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a anunţat marţi că intenţionează să discute cu omologul său rus, Vladimir Putin, şi că Rusia pare să devină o „putere a dezechilibrului”, deoarece vrea să destabilizeze spaţiul fost sovietic.

„Dacă ar fi o agresiune” din partea Rusiei împotriva Ucrainei, „riposta va fi acolo şi costul va fi foarte mare”, a spus Macron, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu cancelarul german Olaf Scholz, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Pregătim în paralel reacţia comună şi riposta în caz de agresiune”, a subliniat preşedintele francez, după ce a afirmat că occidentalii sunt „total uniţi” şi au reluat apelul comun la dezescaladare. Preşedintele francez a spus că va vorbi cu Putin despre criza din Ucraina. 

„Nu putem decât să constatăm că Rusia este pe cale să devină o putere a dezechilibrului”, a spus preşedintele francez, adăugând că „se multiplică” acţiunile în sensul destabilizării fostelor republici sovietice.

„Dar nu trebuie să abandonăm dialogul cu Rusia. Voi avea o convorbire telefonică vineri dimineaţă cu preşedintele Putin pentru a face un bilanţ al întregii situaţii”, a spus Macron.

Miercuri, la Paris, consilieri politici din Franţa, Germania, Rusia şi Ucraina vor purta discuţii în Formatul Normandia pe tema soluţionării conflictului separatist din estul Ucrainei.

Emmanuel Macron şi Olaf Scholz au îndemnat Rusia să adopte măsuri concrete pentru reducerea presiunilor militare asupra Ucrainei, potrivit Mediafax.Rusia este acuzată că a mobilizat aproximativ 100.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei. Administraţia de la Kiev se teme de o invazie sau de o lovitură de stat.

Kremlinul cere garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi argumentează că este necesară revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997, astfel că NATO trebuie să retragă trupele şi echipamentele militare inclusiv din România şi Bulgaria. Washingtonul urmează să transmită în următoarele zile răspunsuri scrise Moscovei privind garanţiile de securitate.