EXTERN

Joe Biden spune că SUA l-ar putea sancţiona personal pe Vladimir Putin dacă Rusia invadează Ucraina

post-img

Preşedintele american Joe Biden a spus marţi că ar putea exista mişcări de trupe americane în Europa de Est în „perioada apropiată” şi că va lua în considerare sancţiuni personale împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin dacă Rusia invadează Ucraina, relatează abcnews.com.

Declaraţia vine în condiţiile în care Rusia este acuzată că a mobilizat aproximativ 100.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei, iar administraţia de la Kiev se teme de o invazie sau de o lovitură de stat.

„Dacă ar fi să intre cu toate acele forţe, ar fi cea mai mare invazie de la al Doilea Război Mondial. Ar schimba lumea”, le-a declarat Biden reporterilor de la Washington.

Întrebat ce l-ar determina să desfăşoare trupele aflate în apropiere, Biden a răspuns că asta depinde de „ce face sau nu face Putin”, dar a repetat că forţele americane nu vor intra în Ucraina.

„Nu avem nicio intenţie să desfăşurăm forţe americane sau NATO în Ucraina”, a subliniat el.

Kremlinul cere garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi argumentează că este necesară revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997, astfel că NATO trebuie să retragă trupele şi echipamentele militare inclusiv din România şi Bulgaria. Washingtonul urmează să transmită în următoarele zile răspunsuri scrise Moscovei privind garanţiile de securitate.