EXTERN

Consilieri politici din Rusia, Ucraina, Franţa şi Germania vor avea discuţii în „formatul Normandia” cu privire la situaţia din estul Ucrainei

post-img

Consilieri politici din Rusia, Ucraina, Franţa şi Germania vor avea în 25 ianuarie, la Paris, discuţii în „formatul Normandia” cu privire la situaţia din estul Ucrainei, a declarat sâmbătă o sursă de la Kremlin, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Rusia va fi reprezentată la aceste discuţii de negociatorul-şef Dmitri Kozak, a adăugat sursa citată.

Anterior în ianuarie, Kozak afirmase că reuniunea va avea loc către finalul lunii.

Mihailo Podoliak, consilier al negociatorului-şef ucrainean Andrii Iermak, a confirmat că a fost planificată o reuniune la Paris, dar a precizat că data preliminară a fost stabilită pentru 26 ianuarie.

Forţe şi echipamente militare ruse au început să sosească în Belarus în această săptămână pentru a participa la exerciţiile 'Allied Resolve', care se vor desfăşura în apropierea frontierei fostei republici sovietice cu Polonia şi Lituania, state membre ale NATO.

În acest context, ţările occidentale se tem că Rusia, care a concentrat zeci de mii de soldaţi lângă graniţa sa cu Ucraina, plănuieşte un nou asalt asupra unei ţări pe care a invadat-o deja în 2014. Rusia neagă că are o asemenea intenţie şi argumentează că îşi poate deplasa forţele armate oriunde în interiorul frontierelor sale, dar solicită şi garanţii că NATO nu se va extinde către est şi nu va include foste republici sovietice.

Consultările în 'format Normandia' sunt menite să contribuie la încetarea conflictului, din estul Ucrainei, dintre forţele guvernamentale ucrainene şi separatiştii pro-ruşi.