Actualitate

Aflat în arest la domiciliu, Igor Dodon continuă să răspândească informaţii false, care incită la ură şi dezbinare

Aflat în arest la domiciliu, Igor Dodon continuă să răspândească informaţii false, care incită la ură şi dezbinare

Aflat în arest la domiciliu într-un dosar de corupţie şi trădare de ţară, Igor Dodon continuă să răspândească informaţii false, care incită la ură şi dezbinare. Zilele trecute, fostul preşedinte al Republicii Moldova a oferit un interviu pentru presa rusă, chiar în locuinţa sa, în care atacă Occidentul şi România. Magistraţii nu i-au interzis lui Dodon să ofere interviuri, însă procurorul de caz spune că practica naţională şi internaţională arată că persoanele aflate în arest la domiciliu nu trebuie să interacţioneze decât cu membrii familiei.

Deşi se află în arest la domiciliu, Igor Dodon a reuşit să acorde două interviuri pentru presă. Ultimul a fost pentru o televiziune publică din Rusia. Magistraţii i-au interzis fostului preşedinte să comunice cu persoane implicate în urmărirea penală şi să le primească în locuinţa sa. La fel, i s-a interzis să facă acţiuni care ar împiedica aflarea adevărului în procesul penal. Judecătorii nu au precizat însă dacă Dodon poate să acorde interviuri. Procurorul de caz, Petru Iarmaliuc, consideră că arestul la domiciliu reprezintă, în esenţă, aceeaşi măsură restrictivă precum arestul preventiv, astfel că învinuitul trebuie să fie izolat de societate, pentru a nu comunica mesaje ascunse celor implicaţi în anchetă.

PETRU IARMALIUC, procuror: „Noi nu ştim câte persoane au intrat în domiciliu, poate împreună cu  jurnaliştii şi cameramanii au intrat şi persoane vizate în ancheta  penală? Nu am fost notificati c urmează să facă interviuri, mai ales cu  persoane din afara ţării, din statul unde s-a aflat unul din complicii  săi. Orice  persoană care este vizată în achetă penală, fiind în arest la  domiciliu, dând interviu şi comună că martorii care se audiază sunt  constrânşi, cauza penală nu are nici o şansă, toţi vor fi pe urmă  pedepsiţi, fiind diseminat acest mesaj la scară largă vor mai fi dispuşi  să dea declaraţii?”

În interviul oferit presei ruse, fostul preşedinte al Republciii Moldova a venit cu mai multe afirmaţii false, unele care incită la ură şi dezbinare.

IGOR DODON, fost preşedinte al Republicii Moldova   SURSA: Rossia24: „Ea (Maia Sandu - n.r.) a făcut schimbări şi a exclus limba rusă din programul de învăţământ, cred că este o greşeală. Au început să închidă şcolile ruse şi grupele ruse din universităţi”.

DECLARAŢIA MINISTERULUI EDUCAŢIEI ŞI CERCETĂRII

"Majoritatea instituțiilor de învățământ cu predare în limba română continuă să studieze limba rusă ca disciplină obligatorie. Autorităţile administraţiei publice locale nu au informat Ministerul Educației și Cercetării despre reorganizarea sau lichidarea  unor instituţii de învăţământ cu predare în limba rusă. Instituțiile de  învățământ superior pot planifica, pentru concursul de admitere, grupe  și cu altă limbă de instruire decât cea română, de exemplu rusă.  Guvernul Republicii Moldova alocă în medie 400 de locuri finanțate din  bugetul de stat pentru candidații absolvenți din raioanele de est,  majoritatea fiind vorbitori de limbă rusă."

Şirul declaraţiilor false a continuat...

IGOR DODON, fost preşedinte al Republicii Moldova: „Nu se repară drumurile, nu sunt ajutaţi agricultorii, dar, în schimb, se alocă 40 de milioane de euro pentru procurarea armelor. Este clar că armele europene nu vor fi îndreptate spre Vest, ci spre Est. Este clar împotriva cui”.

De fapt, cele 40 de milioane de euro, despre care vorbeşte Igor Dodon, nu sunt din bugetul de stat, ci sunt oferite de Uniunea Europenă pentru apărare cibernetică, echipamente neletale, provizii şi instruiri. Dodon nu a ratat ocazia de a lovi din nou România.

IGOR DODON, fost preşedinte al Republicii Moldova: „Nu cred că şedinţa comună a Parlamentelor României şi Republicii  Moldova este întâmplătoare. Există forţe în Republica Moldova şi  România care vor să înghită Republica Moldova. Este periculos, poate  duce la război civil. Asta înseamnă că Republica Moldova va dispărea ca stat”.

MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova   SURSA: JurnalTV: „Doamna Sandu, când facem unirea? Pe cetăţeni trebuie să îi întrebaţi.  Suntem un stat democratic şi asemenea decizii le i-au doar cetăţenii”.

PETRU MACOVEI, director, Asociaţia Presei Independente: „Dacă să ne referim concret la cazul concret al lui Igor Dodon şi a  interviurilor pe care le-a dat unor reprezentaţi ai instituţiilor media  din ţară şi de peste hotare, vom remarca că fostul şef al statului a  dezinformat foarte mult prin aceste mesaje pe care le-a transmis. În  prima versiune a acestei legi erau prevăzute şi sancţiuni. Sunt convins că ar trebui impuse anumite sancţiuni cel puţin în ce  priveşte persoanele cu funcţii publice, Igor Dodon nu este un cetăţean  de rând, este persoana care a deţinut cea mai înaltă demnitate în statul  Republica Moldova”.

Nu se cunoaşte cum a ajuns jurnalista din Rusia, Olga Armeakova, în Republica Moldova. Aceasta l-a intervievat, recent, şi pe aşa-nunitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.

DANIEL VODĂ, purtător de cuvânt, Ministerul Afacerilor Externe: „Jurnalista Olga Armeakova de la ROSSIA 24 nu dispune de acreditarea de la MAIEE”.

Igor Dodon a fost reţinut în 24 mai, fiind cercetat penal într-un dosar pentru cinci capete de acuzare, printre care trădare de patrie și îmbogățire ilicită. Mâine, el va ajunge din nou în faţa magistraţilor pentru a-i fi examinată măsura preventivă de arest.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter