Social

Machiajul permanent, un risc pentru sănătate

Machiajul permanent, un risc pentru sănătate

Machiajul permanent devine tot mai popular în rândul femeilor din Republica Moldova. Pistrui, buze mai pline şi conturate, sprâncene arcuite sau efect de eyeliner pe pleoape sunt doar câteva dintre procedurile care şi le pot face în cabinetul specialiştilor. Dermatologii susţin, însă, că acest gen de machiaj poate avea şi o serie de efecte secundare, care pot duce la complicații serioase.

Mariuţa a visat mereu să aibă sprâncene arcuite şi frumoase. Aşa că şi-a făcut o procedură de micropigmentare.

MARIUŢA CEREŞNEA: „Am obosit să mă trezesc dimineaţa şi să-mi fac mereu machiajul, mai ales sprâncenele. Chiar dacă sunt meşter nu mereu îmi iese perfect. Doi ani fără griji, cred că orice femeie îşi doreşte asta. Încep cu sprâncenele şi poate pe viitor o să doresc şi alte proceduri”.

Micropigmentarea sprâncenelor nu e un tatuaj, deși principiul de realizare e asemănător. Specialistul introduce pigmentul în piele până la o adâncime de un milimetru. Pentru un tatuaj, însă, pigmentul e injectat mult mai adânc.

CĂTĂLINA MIHAI, make-up artist: „Avantajul cel mai mare este faptul că dacă clienta doreşte să-şi schimbe forma sau îşi schimbă culoarea părului şi doreşte o altă intensitate, ea poate să facă asta oricân, nu este un tatual insertat adânc în dermă, care ţine 10-15 ani şi cu timpul se schimbă la culoare”.

La fel ca în cazul tatuajelor, acest gen de machiaj poate fi dificil de îndepărtat, spun specialiştii.

CĂTĂLINA MIHAI, make-up artist: „Tot depinde de metoda cum a fost insertat pigmentul în piele şi de tehnică. Dacă este foarte adânc şi vine ca un tatual permanent, nu ca o micropigmentare semipermanentă, atunci trebuie de realizat minim cinci procedure cu laser, care sunt mai costisitoare ca însăşi machiajul permanent. Plus poate să ducă la traume. Pielea poate să fie cu cicatrice, apoi să fie foarte sensibilă”.

Un alt dezavantaj al machiajului permanent e faptul că o cantitate de pigmenţi este absorbită de piele.

NATALIA SAVCA, medic dermatolog: „Resturile de pigmenţi rămân în piele chiar şi 15 ani şi se depozitează în ganglionii limfatici şi de asemnea în organelle interne. De aici avem şi dermatitele de contact, dermatitele alergice, cheloiză în zona efectuării acestui microtatuaj. De asemnea granulamele, mici umflături pe zona dată. Mulţi pacienţi pot dezvolta şocul anafilactic”.

Procedurile de micropigmentare sunt interzise persoanelor care suferă de diabet, boli cardiovasculare, epilepsie, astm, boli de pielii sau boli de sângelui.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter