Actualitate

Din acest an, Revelionul va fi o dublă sărbătoare pentru femeile care au născut în noaptea dintre 2022 şi 2023

Din acest an, Revelionul va fi o dublă sărbătoare pentru femeile care au născut în noaptea dintre 2022 şi 2023

Din acest an, Revelionul va fi o dublă sărbătoare pentru femeile care au născut în noaptea dintre 2022 şi 2023. La Institutul Mamei şi Copilului din Chişinău, cea mai mare unitate de medicală de acest fel din Republica Moldova, au venit pe lume şase copii - cinci fetiţe şi un băieţel. Medicii spun că naşterile au decurs fără probleme iar mamele şi bebeluşii se simt bine.

În ajunul Noului An a apărut pe lume Victoria, al 8-lea copil în familie. La naştere a cântărit 3 kilograme 800.

VIORICA RÎŞCHITOR, mama copilului: „A venit pe la 10 şi aveam contracţii şi la 11:36 am născut. Copil sănătos, fără complicaţii, totul bine, slava Domnului.”

Primul bebeluş care s-a născut în 2023, în jurul orei 02.00, este un băieţel de trei kilograme. Mama lui spune că a fost un adevărat cadou în noaptea de Revelion.

TAMARA EFROS, mama copilului: „Am fost internată mai din timp şi chiar eram în aşteptare. Înainte de a începe durerile chiar m-am întâlnit cu familia, mai am încă trei copilaşi cu soţul, am petrecut timp împreună şi apoi hai mai departe, să-l întâlnim pe al patrulea.”

În zorii zilei de 1 ianuarie 2023 s-a grăbit să apară pe lume şi Mihail, un băieţel de 3 kilograme 200. Mama copilaşului spune că naşterea a fost o supriză, pentru că nu o aştepta decât peste o lună. De la masa de Revelion, însă, a plecat direct la maternitate.

ANASTASIA, mama copilului: „Cam când eram deja aproape gata să merg la culcare a venit şi vestea cea bună că trebuie să mergem la spital totuşi că vine cadoul de Anul Nou.”

Medicii de la Institutul Mamei şi Copilului din Chişinău spun că naşterile de la graniţa dintre ani au fost uşoare, fără complicaţii. Iar pentru astăzi se aşteaptau să mai aducă pe lume încă doi copii.

CHIRIL GRECU, medic obstetrician-ginecolog: „La momentul respectiv avem în sala de naştere o parturientă care este prima naştere, este la jumătate de cale în procesul de naştere cu acitivitate evidentă de naştere, mămica e răbdătoare şi ascultătoare, sperăm să nască şi ea bine, fără complicaţii. În altă sală de naştere este o parturientă care este cu activitate de naştere dar este la 36-37 de săptămâni.”

Tradiţia spune că bebeluşii născuţi în noaptea dintre ani vor avea noroc pe tot parcursul vieţii.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter