Sci-Tech

Foie gras, plăcerea de sărbători în Franța, ridică probleme etice din cauza hrănirii forțate a gâștelor

post-img
imagine simbol

În Franța, nu se poate concepe o masă festivă fără "foie gras", această delicatesă care se obţine dintr-un amestec de ficat de gâscă. De ani buni se discută despre metodele prin care se obține acest preparat, iar pentru unii francezi concluzia este că îngrășarea forțată a păsărilor reprezintă, până la urmă, o problema de etică. Unii producători n-au stat de degeaba şi încearcă să producă foie gras fără să-şi hrănească gâştele forţat.

Foie gras este unul dintre cele mai căutate produse pentru Crăciun și Anul Nou. Este preferat de majoritatea francezilor, însă au apărut și opinii contrare.

Îl mănânc în special în perioada sărbătorilor. Este întotdeauna grozav. Nu, s-a terminat! Pentru că este o tortură pentru animale.

Chiar dacă ştiu că, din punct de vedere etic, nu este cel mai bun lucru, este greu să te lipseşti.

O producătoare din Alsacia experimentează hrănirea naturală pentru cele aproximativ 60 de gâste pe care le crește. Le lasă să mănânce cât vor, fără se le îndoape, în funcție de instinctul păsărilor. Și este convinsă că va reuși să producă foie gas fără să-și îngrașe păsările.

Aline Meyer, producător: Avem o alimentație de baza, apoi o diversificăm oferindu-le de câteva ori pe zi altceva. Aici, de exemplu, avem pâine cu stafide. Și le place. Și un pic de miere. «

Și oamenii de știință și-au pus în cap să producă foie gras fără indopare. Nu e nevoie de o fermă, totul se petrece în laborator.

Remy Burcelin, director de cercetări: Suntem în faţa unui fermentator. Este un dispozitiv în care bacteriile dintr-un intestin de gâscă sunt plasate şi lăsate să se dezvolte.

Franța este cel mai mare producător de foie gras din lume. Aproximativ 80% din producția mondială se realizează în Franța.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter