Economic

Franța ar putea investi aproape 76 de milioane de euro în modernizarea căilor ferate din R. Moldova

Franța ar putea investi aproape 76 de milioane de euro în modernizarea căilor ferate din R. Moldova

Franța ar putea investi aproape 76 de milioane de euro în modernizarea căilor ferate din Republica Moldova. 35 de milioane sunt un împrumut de la Trezoreria franceză, iar 40,77 milioane un credit bancar. Guvernul de la Chisinau a aprobat astăzi o hotărâre privind iniţierea negocierilor.

Potrivit proiectului, banii vor fi utilizaţi pentru reabilitarea tronsonului de cale ferată Chişinău-Ungheni.

LILIA DABIJA ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale: „Este un sector de 128 km, care va fi selectat din totatul tronsonului de 446 de km şi vorbesc aici de cale ferată de la Vălcineţ-Bălţi-Ungheni-Chişinău-Căinari. Este un sector de drum foarte important care asigură decongestionarea traficului rutier pe trecerea sectorului feroviar.”

Poiectul prevede schimbarea sistemului de semnalizare și asigurarea autonomiei acestuia în cazul deconectări de la energia electrică, schimbarea șinelor, a traverselor, precum şi amenajarea trecerilor la nivel de cale ferată.

DMITRI PROHNIŢCHI şef Serviciul Comercial, Calea Ferată din Moldova: „Avem peste 20 de ani de când nu căile ferate nu au avut o reparaţie capitală, au fost careva reparaţii curente, doar de întreţinere. Această suma va fi cheltuită pentru reabilitarea căilor ferate şi procurarea utilajelor, care vor fi folosite pentru menţinerea funcţionării căilor ferate. Această investiţie va da posibilitatea ca circuitul de vagoane să fie mult mai rapid, mai sigur şi va corespunde normelor actuale.”

Potrivit conducerii Căilor Ferate, după efectuarea lucrărilor de modernizare, viteza de circulaţie a trenurilor de mărfuri şi pasageri pe segmenul Chişinău -Ungheni ar urma să crească de trei ori.

DMITRI PROHNIŢCHI şef Serviciul Comercial, Calea Ferată din Moldova: „La finalul proiectului ne dorim o viteză de 100 km pe oră pentru trenurile de pasageri. La moment, în mediu, se circulă cu viteza de 30 km/h.”

O delegaţie din Republica Moldova ar urma să meargă în Franţa pentru a negocia protocolul financiar cu Guvernul Republicii Franceze. Creditul oferit de Franţa este complementar creditului de 33 milioane de euro oferit de BERD şi BEI pentru modernizarea căilor ferate din R. Moldova.

În decembrie 2022, Uniunea Europeană a aunţat că va acorda un grant în valoare de 20 milioane de euro pentru reabilitarea căilor ferate pentru conectarea Republicii Moldova la rețeaua trans-europeană de transport (TEN-T). Lungimea totală a rețelei de cale ferată din Republica Moldova este de peste 1150 km.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter