Extern

Statele Unite au trimis, în secret, rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina

post-img
rachete cu rază lungă de acțiune

Statele Unite au trimis deja, în secret, rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina, după luni de rezistență, inclusiv din partea președintelui Joe Biden. Confirmarea privind livrările a venit chiar de la Pentagon.

Biden a aprobat în secret, în februarie, transferul rachetelor ATACMS cu rază lungă de acțiune, pentru apărarea Ucrainei. Rachetele au fost apoi incluse discret în pachetul de ajutor de 300 de milioane de dolari anunțat la mijlocul lunii martie și, în cele din urmă, au fost livrate Kievului mai devreme luna aceasta, a detaliat un purtător de cuvânt al Pentagonului.  Administrația Biden s-a opus trimiterii rachetelor cu rază lungă de acțiune, în parte din cauza preocupărilor legate de gradul de pregătire, informează TVR Info.

Pentru a produce aceste rachete puternice este nevoie de timp și de componente complexe.

Lockheed Martin produce aproximativ 500 de astfel de rachete pe an.

În toamna anului trecut, Statele Unite au trimis pentru prima dată Ucrainei varianta cu rază medie de acțiune a sistemului de Rachete ATACMS.

Ieri, Kremlinul a avertizat că Rusia își va extinde și mai mult „zona tampon” din interiorul Ucrainei, dacă Kievul va primi rachete cu rază lungă de acțiune.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter