Politic

Miniştrii de Externe din țările membre OSCE susţin aducerea Rusiei în faţa justiţiei pentru atrocitățile comise în Ucraina

OSCE cere tragerea la raspundere a Rusiei
Sursa video: TVR MOLDOVA

Miniştrii de externe ai OSCE au susţinut azi ideea de a aduce Rusia în faţa justiţiei pentru crimele de război comise în Ucraina. În debutul summit-ului de două zile găzduit de Polonia, preşedintele ţării gazdă, Andrzej Duda, a îndemnat statele membre ale OSCE să rămână unite, alături de Ucraina, în lupta sa împotriva Rusiei.

Preşedintele polonez a pledat pentru pedepsirea Rusiei, pe care a acuzat-o de crime de război îndreptate împotriva populaţiei paşnice a Ucrainei. Andrzej Duda a subliniat că atacurile asupra infrastructurii critice a Ucrainei constituie şi ele crime împotriva umanităţii, chiar dacă Rusia neagă acest lucru.


ANDRZEJ DUDA, președintele Poloniei: "Nu poate fi acceptată agresiunea criminală în secolul 21. Nu pot fi acceptate încălcările dreptului umanitar, atacurile deliberate asupra infrastructurii civile și a mediului. Cei responsabili pentru crima de agresiune, pentru crimele de război împotriva umanității și pentru genocid trebuie trași la răspundere, în mod absolut. Numai așa putem restabili pacea în Europa și preveni actele de agresiune în viitor."

Preşedintele Poloniei a repetat că doar ucrainenii au dreptul să decidă asupra condiţiilor de pace şi a avertizat că orice concesie făcută în prezent Rusiei va pune în pericol ordinea în Europa.


ANDRZEJ DUDA, președintele Poloniei: "Nu există nicio îndoială că un posibil acord care ar conferi sau accepta câștigurile teritoriale de război Rusiei ar fi de fapt o bombă plasată sub sistemul de securitate europeană care mai devreme sau mai târziu ar exploda."

Înainte de începerea summit-ului OSCE, şeful dilomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat că participă la eveniment pentru a promova înfiinţarea unui tribunal special pentru a judeca crimele de război în Ucraina. El a precizat că îi îndemna pe liderii europeni şi din alte ţări să sprijine procurorii ucraineni în căutarea probelor privind crimele de război comise de Rusia şi să creeze un tribunal special care să le investigheze.


Ministrul rus de externe Serghei Lavrov lipseşte de la summit-ul OSCE. El nu a primit invitaţie la eveniment din partea Poloniei care deţine preşedinţia rotativă a Organizaţiei cu cele 57 de ţări membre. Comentând reuniunea de azi într-o conferinţă de presă, Lavrov a declarat că OSCE nu mai joacă un rol important pe arena internaţională pentru că că ar fi fost subjugată de ţările occidentale.


SERGHEI LAVROV ministrul de Externe al Federaţiei Ruse: "Occidentul încearcă de mulți ani să realizeze dacă vreţi o privatizare – iar expresia mai exactă ar fi "capturarea raider" – a OSCE, pentru a subjuga această ultimă platformă pentru un dialog regional."

Intenţia de a înfiinţa un tribunal care să investigheze crimele de război comise în Ucraina a provocat reacţia negativă a Moscovei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat presei într-o convorbire prin telefon că un astfel de organism ar fi ilegitim şi inacceptabil pentru Rusia. Lavrov a fost contrazis în timpul summit-ului de azi din Polonia de reprezentantul SUA prezent la eveniment.


VICTORIA NULAND subsecretar de stat al SUA: "Putin și Rusia au eșuat în mod evident să rupă OSCE. Dimpotrivă, această organizație, precum ONU, a spus "Nu" eforturilor Moscovei de a o diviza, de a o paraliza, de a o distruge."

Miercuri, şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că UE va încerca să creeze un tribunal specializat, susţinut de ONU, care să investigheze şi să judece crimele de război comise de forţele ruse în Ucraina.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter