Social

,,Polobocul de Aur": Vinul de casă, premiat şi în acest an în Piaţa Marii Adunări Naţionale

,,Polobocul de Aur"
Sursa video: TVR MOLDOVA

Vinul de casă a fost premiat şi în acest an în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău. Nouă fermieri au primit premiul "Polobocul de Aur", la concursul organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova. Competiţia a fost grea pentru că au participat mulţi podgoreni basarabeni iscusiţi. Unii dintre ei au primit distincția pentru a cincea oară.

Nouă producători de vin artizanal au primit ca premiu câte un butoi de 100 de litri. Ion Nicolenco, fermier din raionul Căuşeni, a fost premiat pentru măiestie și a venit cu toată familia la sărbătoarea vinului din centrul Chișinăului.

„Aici sunt trei sorturi de poamă, care au peste 30 de ani, Cabernet, Merlot şi roşu Rubin. Vinul acesta a fost prin multe ţări, l-au gustat mulţi şi vreau să vă servesc şi pe dvs…Îl servesc cu plăcere… mulţi care l-au gustat au spus că este foarte gustos. Să fiţi sănătoşi!”

Podgoreanul vrea să transmită nepotului secretele producerii vinului artisanal, o moştenire de generaţii a familiei sale.

ION NICOLENCO, producător de vin: „La mine bunelul făcea cel mai bun vin din Căuşeni, toţi îl lăudau, fratele mamei, Andrei, la fel, el m-a învăţat să afund butoaiele, să scurg vinul, din clasa a VIII/ VII-a am învăţat”.

Timofei Pogor câştigă Polobocul de Aur pentru a cincea oară și ne dezvălui o parte din secretele succesului său.  

TIMOFEI POGOR, producător de vin: „Calitatea poamei - trebuie să fie terenurile amplasate mai mult înspre soare şi culesul trebuie să fie după o perioadă… cum era înainte, după Ziua Crucii, după 26 septembrie, pentru că vremea se mai răceşte şi fermentarea vinului are o durată mai lungă, trebuie să fie undeva de vreo două săptămâni”.

La concursul Polobocul de Aur organizat de Sărbătoarea Vinului au  fost jurizate aproape 400 de vinuri de casă, din 20 de raioane ale Republicii Moldova. .

SERGIU HAREA, preşedinte, Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova: „În etapa finală au participat 117 probe, un juriu cu nume a selectat aceşti nouă învingători, la diferite categorii: vin alb, vin sec, roşu, demise. Prin intermediul acestui concurs, vrem să promovăm tradiţia naţională, vrem să educăm consumul de vin în Republica Moldova, dar şi să creştem de la producător local, la producător industrial”.

Concursul care premiază cel mai bun vin de casă basarabean este la cea de-a 20-a ediţie.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter