Justiție

Litvinenco, despre scoaterea Partidului Șor în afara legii: "Partidul Șor este un recidivist în sensul încălcării continue a legislației"

post-img
Punctul pe AZi

Partidul Șor este un recidivist în sensul încălcării continue a legislației, în special a legislației cu privire la finanțarea partidelor politice, susține Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, care a declarat că sesizarea privind verificarea constituționalității acţiunilor Partidului Politic "Șor" a fost expediată pentru o opinie și către Comisia de la Veneția.

"Sesizarea a fost depusă la Curtea Constituțională de către Guvernul Republicii Moldova și Curtea urmează să pronunțe o decizie. Din câte cunosc, sesizarea a fost expediată pentru o opinie și către Comisia de la Veneția. Opinia Comisiei de la Veneția ar putea să vină în decembrie. Sper să se reușească și să dea o analiză cu privire la aspectele generale cu privire la declararea neconstituționalității partidelor politice prin prisma standardelor internaționale", a declarat Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, în platoul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

Potrivit Ministrului, există probe suficiente și argumente pentru o decizie favorabilă la Curtea Constituțională. "Partidul Șor este un recidivist în sensul încălcării continue a legislației, în special a legislației cu privire la finanțarea partidelor politice. Partidul Șor a încălcat și lucrul acesta este constatat prin deciziile organelor electorale și confirmate de instanțele judecătorești încă de la prima sa campanie din 2016 a fost periodic exclus din cursele electorale pentru constatarea finanțării ilegale a partidului. Acesta e primul argument, plus nu trebuie să uităm de subminarea principiilor democratice în contextul în care atât liderul acestui partid, cât și însuși partidul a fost inclus în lista sancțiunilor SUA care țin de o relație cu serviciile Federației Ruse în vederea subminării proceselor democratice și a guvernării democratice care există în Republica Moldova", spune Sergiu Litvinenco.

"Trebuie să transpunem în legislația Republicii Moldova aceste sancțiuni și o facem în termen foarte scurt. Există această lege Magnitsky în Statele Unite. Mai multe state din Uniunea Europeană și nu doar UE au transpus în legislația lor această legislație americană. Dacă o persoană este inclusă în lista Magnitsky, legea Statelor Unite spune că se îngheață toate activele financiare și proprietățile persoanelor respective. Astfel de prevederi trebuie să avem și noi în legislația Republicii Moldova. Dacă o persoană este inclusă în lista sancțiunilor Statelor Unite, și în R. Moldova acele sancțiuni trebuie să fie implementate de către autoritățile statului. Sunt mai multe state care deja au implementat această legislație, vorbim de Lituania, de Marea Britanie, Canada și multe alte state. Lucrul acesta trebuie să facem și noi", adaugă Ministrul Justiției.

Cât despre discuțiile cu autoritățile Israelului pentru a-l readuce acasă pe Ilan Șor, care se vrea deja premier al Republicii Moldova, Sergiu Litvinenco spune că au fost trimise recent informații suplimentare și așteaptă o decizie din partea autorităților statului Israel.

Ediţia emisiunii "Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter