Social

Aproximativ 15 mii de persoane din Republica Moldova sunt pe lista de aşteptare pentru a primi proteze la genunchi sau şold

Aproximativ 15 mii de persoane din Republica Moldova sunt pe lista de aşteptare pentru a primi proteze la genunchi sau şold

Aproximativ 15 mii de persoane din Republica Moldova sunt pe lista de aşteptare pentru a primi proteze la genunchi sau şold. Compania Naţională de Asigurări în Medicină spune că timpul de aşteptare pentru o astfel de operaţie este de un an şi jumătate. Iar numărul celor care beneficiază de proteze articulare creşte de la an la an. În 2024 sunt planificate peste şase mii de intervenţii.

Dumitru Mustea are 60 de ani. La începutul acestei săptămâni a fost supus unei intervenţii de protezare a genunchiului. El a aşteptat aproape doi ani această operaţie.

DUMITRU MUSTEA, pacient: „Vreo doi ani în urmă aşa părea că durerile sunt trecătoare, dar au avansat pe parcurs. M-am adresat la medic, m-au apreciat cu artroză, gradul trei şi am fost nevoit să vin la intervenţie”.

Şi Lilia Epure a fost operată recent la şold.

LILIA IEPURE, pacientă: „Eu am fost peste hotare 15 ani şi acolo ştiţi cum, trebuie mulţi bani ca să te lecuieşti. Din 2017 mă supără piciorul, foarte mari dureri şi am venit aici, nu am aşteptat aşa mult”.

La Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie din Chişinău zilnic sunt efectuate 10-12 intervenţii chirurgicale de protezare a articulațiilor mari. Doar în 2023 s-au făcut peste 1.700 de astfel de intervenţii chirurgicale.

DR. ANATOL BELOUS, şef, secţia ortopedie şi vertebrologie: „În jur de 70% sunt intervenţiile de protezare a articulaţiei genunchiului, iar 30 la protezarea şoldului. O intervenţie de protezare a genunchiului sau a şoldului, în mediu durează în jur de o oră, o oră şi 15 min. Deci dacă pacientul se spitalizează, a doua sau a treia zi pacientul este intervenit chirurgical, ulterior el se mai află în cadrul secţiei noastre încă 6-7 zile”.

SERGHEI ŞTEPA, director, Spitalul Clinic de Traumatologie şi Ortopedie: „Solicitarea de bază a fost a Ministerului Sănătăţii, Companiei de Asigurări să minimalizăm rândul de aşteptare. Fiecare pacient care aşteaptă operaţia de endoprotezare este un om chinuit, un om cu dureri cronice, cu dureri nocturne. Vom deschide încă o secţie ceea ce ne va permite să mărim numărul de intervenţii chirurgicale”:

ALINA NICU, specialist coordonator, Direcţia contractarea prestatorilor de servicii medicale, CNAM: „Pentru a preveni orice formă de plată neoficială, reprezentanţii CNAM aduc la cunoştinţă pacienţilor că intervenţia este gratuită şi este achitată integral din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală. Volumul de mijloace financiare planificate pentru 2024 constituie circa 414 milioane”.

În Republica Moldova, operaţiile de protezare a articulaţiilor mari se realizează în 21 de instituţii medicale care au contracte cu CNAM, dintre care 13 instituţii publice. Costul mediu al unui astfel de tratament se ridică la 65 de mii de lei.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter