O nouă formă de șantaj din partea Kremlinului la adresa Republicii Moldova. Moldovagaz a rămas fără conducere, deoarece partea rusă, mai exact Gazprom, blochează numirea Consiliului de Administrație. Sergiu Tofilat, membrul Consiliului de Observatori de la Moldovagaz, spune că, fără o administraţie, societatea pe acțiuni nu poate achiziţiona gaz pentru lunile ianuarie-aprilie 2025. În schimb, fostul șef de la Moldovagaz, acum interimar, Vadim Ceban, susţine că întreprinderea a făcut deja achizițiile necesare și nu vede necesitatea numirii unei administrații externe.
Mandatul actualului Consiliu de Administrație de la Moldovagaz a expirat pe 25 septembrie. În aceeași zi, Consiliul de Observatori s-a întrunit în ședință pentru a aproba noua componență, inclusiv alegerea președintelui. Buletinele de vot au fost expediate la Gazprom, însă nici acum nu se cunoaşte cum a votat partea rusă.
SERGIU TOFILAT, membru în Consiliul de Observatori, S.A. Moldovagaz: Le-am solicitat procesul verbal al ședinței, să vedem cum a votat partea rusă, încă pe 30 septembrie. Ei trebuiau să răspundă timp de 5 zile. Nu au făcut acest lucru. Partea rusă, reprezentanții Gazprom încălcă regulamentul Consiliului de Observatori.
Din cei nouă membri ai Consiliului de Administrație a rămas doar un administrator interimar, fără mandat, dar care figurează cu drept de semnătură în registrele publice. Potrivit statutului, deciziile se aprobă cu o majoritate din şapte membri. Moldovagaz trebuie să cumpere gaz pentru lunile ianuarie-aprilie, dar procesul e blocat pentru că nu are cine lua decizii.
SERGIU TOFILAT, membru în Consiliul de Observatori, S.A. Moldovagaz: În situația asta ne uităm ce mandata are președintele (interimar). El poate semna tranzacții în valoare de 0,1% din valoarea activelor, dacă e să vorbim în cifre reale asta e până la 11 mil.lei. Și acum cât de legal este că dul Ceban continuă, sau prin reprezentanți, să cumpere gaz, nu știu cât e de legal.
Potrivit lui Tofilat, pentru a debloca situația, e necesară numirea unei administrații externe temporare la Moldovagaz.
SERGIU TOFILAT, membru în Consiliul de Observatori, S.A. Moldovagaz: Noi continuăm să vedem tentative de război hibrid, sabotaj din partea reprezentanților Gazprom și nu trebuie să ne uităm ce au ei de gînd să facă. Ei pot să tergiverseze cât doresc. Am pregătit, împreună cu colegii de la Ministerul Energiei un proiect de lege ca să putem numi administrare externă temporară la Moldovagaz. Așa practice sunt în sistemul bancar când banca centrală, națională pentru a proteja deponenții instituie admnistrare externă. Perioada acestei admnistrări externe va fi până când acționarii nu aprobă o componență nouă a Consiliului de Administrație.
Un proiect de lege în acest sens a fost expediat în Parlament.
RADU MARIAN președinte al Comisiei economie, buget și finanțe: Noi am primit pe email un asemenea document, dar trebuie să-l analizăm , nu pot să fac niciun comentariu acum.
De cealaltă parte, admnistratorul interimar de la Moldovagaz, fostul președinte al Consiliului de Admnistrație, Vadim Ceban, spune că a făcut achizițiile necesare de gaze înainte de a-i expira mandatul și nu vede necesitatea numirii unei administrații externe.
VADIM CEBAN fost președinte al Consiliului de Administrație S.A. Moldovagaz: Acest lucru nu împiedică activitatea companiei și inclusiv achițiziția de gaze naturale pentru care deciziile au fost luate anterior. Eu doar le semnez, exact ceea ce a fost semnat de consiliul de Administrație înainte de expirarea mandatului Consiliului de administrație. Noi am achiziționat 120 mil m3 inclusiv pentru acoperirea vârfurilor de consum pentru perioada octombrie până în aprilie. De aceea eu nu văd și noi nu vedem necesitatea la nicio lege.
Candidaturile pentru funcțiile de membri ai Consiliului de Administrație de la Moldovagaz au fost înaintate de Ministerul Energiei pe 19 septembrie, fiind o premieră când managementul societăţii pe acţiuni este numit prin concurs deschis.