Actualitate

Mai multe instituții de stat urmează a fi reorganizate

post-img
imagine simbol

Mai multe instituții de stat urmează a fi reorganizate. Proiectul de modificare a unor acte normative care vizează migrarea autorităților administrative centrale a fost examinat la ședința Comisiei administrație publică și dezvoltare regională și va fi propus Parlamentului spre adoptare.

Potrivit documentului, elaborat de Cancelaria de Stat a Republicii Moldova, câteva instituții vor trece din subordinea Guvernului în subordinea ministerelor. Astfel, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală se va subordona Ministerului Justiției, Agenția Relații Interetnice și Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare – Ministerului Educației și Cercetării, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale – Ministerului Sănătății, Agenția Proprietății Publice – Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării. În același timp, proiectul prevede ca unele instituții, precum Agenția Națională de Prevenire și Combatere a Violenței împotriva Femeilor și a Violenței în Familie, Biroul Național de Statistică, Agenția Națională Antidoping, Biroul de Investigare a Accidentelor și Incidentelor în Transporturi, Agenția Geodezie, Cartografiere și Cadastru, Casa Națională de Asigurări Sociale și Compania Națională de Asigurări în Medicină, să-și mențină actuala subordonare.

Prin migrarea autorităților administrative centrale în subordinea ministerelor nu se va modifica statutul juridic al persoanelor ce ocupă funcții de conducător al instituțiilor respective, fiind în continuare persoane cu funcții de demnitate publică. Proiectul va avea impact doar asupra CNAM, deoarece instituția urmează a fi integrată în sistemul unic prevăzut de Legea privind administrația publică centrală de specialitate, iar angajații vor avea statut de funcționari publici, fiind salarizați conform legislației cu privire la sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. În nota de fundamentare a proiectului se menționează că angajaților instituțiilor care vor migra în subordinea ministerelor, cât și celor de la CNAM le va fi garantată diferența de salariu.

Potrivit autorilor, modificarea subordonării autorităților administrative reprezintă o măsură strategică ce contribuie la eficientizarea actului administrativ, consolidarea guvernanței și adaptarea autorităților publice la nevoile actuale ale societății.

Modificările propuse vor intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2026.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter