Sport

Practică atletismul la nivel profesionist de 20 de ani. Cunoașteți povestea lui Serghei Marghiev, care niciodată nu a renunțat la visurile sale

post-img
captură foto

În pofida provocărilor cu care s-a confruntat în 20 de ani, de când practică atletismul la nivel profesionist, nu a renunțat la visurile sale. Este vorba de Serghei Marghiev, fratele mai mic al surorilor Marina și Zalina Marghieva - și ele sportive de performanță la aruncarea ciocanului. Cum a fost parcursul său sportiv de până acum, dar și ce planuri are pentru următorii ani, aflăm dintr-un reportaj, realizat de jurnalistul TVR MOLDOVA Alexandru Leahu.

Atletul Serghei Marghiev, în vârstă de 32 de ani, a început să practice ciocanului încă din clasa a 5-a, la inițiativa părinților. Pe atunci, nu știa că ar putea ajunge un sportiv de performanță.

SERGHEI MARGHIEV, atlet la proba aruncarea ciocanului: „Eu am fost ultimul care am pășit pe calea aceasta. Primele au fost surorile mele mai mari. Eu am crezut că mă voi eschiva de la această oportunitate. Cinstit să vă spun nu am fost foarte pasionat de această idee, foarte mulțumit. Cu timpul, am început să prețuiesc această meserie, am văzut cât de favorabil se reflectă asupra mea și ce caracteristici personale am început să însușesc din acest sport”.

La început de carieră, nu îi reușea de fiecare dată să urce pe podium.

„Noi învățăm foarte mult din toate eșecurile pe care le-am avut. Asta ne creează ca personalități, ne întărește caracterul și ne arată punctele slabe pe care trebuie să le întărim și direcția în care trebuie să mergem”.

Provocările l-au făcut mai puternic.

„Am fost destul de greu. Inventarul nu era performant. Era încă din Uniunea Sovietică. Inventar cu peste 10-20 ani. Însă, pentru noi asta nu a fost o problemă, deoarece, noi nu eram așa pretențioși. Mereu am fost învățați de părinți că trebuie să lucrezi cu ceea ce ai și să fii mulțumit de ceea ce ai”.

Spune că între timp, situația s-a mai îmbunătățit, dar nu pe cât ar trebui.

„Au mai apărut careva schimbări în inventarul sportiv, însă, oricum și posibilitățile noastre sunt foarte restrânse”.

Zilnic, are câte două antrenamente.

„În jur de două ore jumătate. Prima parte este destinată antrenamentelor tehnice, lucrarea cu ciocanul nemijlocit. Perfecționarea tehnicii de aruncare. Și exercițiile de dezvoltare generală. A doua parte reprezintă sala de forță. Aici ridicăm capacitățile noastre de forță, rezistență și de explozie”.

Proba de aruncare a ciocanului este una tehnică, de aceea, orice mișcare incorectă poate duce la un rezultat slab.


„Nu ne axăm doar pe forță. Noi avem nevoie de forță explozivă. În timpul mișcării să avem acea explozie ca să permitem ciocanului să zboare cât mai departe”.


În sezonul rece, atunci când vremea nu le permite atleților să execute aruncări afară, face exerciții în sala polivalentă de atletism.


„Avem 30 de aruncări cu 15 kg, după asta avem zece aruncări cu 12,5. Asta în zilele de marți și sâmbătă în zilele luni, miercuri, vineri avem aruncă de 12,5 kg 30 de aruncări și zece aruncări cu zece kg”.


Și nu în fiecare iarnă poate să meargă la cantonamente în țări cu o climă mai caldă.


„În perioada cea mai importantă este perioada de iarnă. Când trebuie să acumulăm acel număr de aruncări și acea forță pentru a ne menține tot sezonul. Noi am fost refuzați de ei. Pe emotiv că nu au resurse financiare, însă, pentru alți sportivi au găsit aceste surse”.

Din aceste considerente, este nevoit să improvizeze aruncări în plasă.

„Ciocanul este din metal. Aici sunt mecanisme care foarte des se pot stoca în plasă și crea probleme, deoarece, din moment ce s-a prins acolo nu putem să-l scoatem. Foarte des din cauza asta suferă și plasa. Plasa tot se rupe când metalul dă peste ea”.

Participarea sportivilor de performanță la probele de atletism nu mai este cum a fost odată.

„Într-adevăr, fluxul de sportivi scade anual. Situația este foarte grea. Atletismul își pierde din resursele umane pe care le are. Foarte mulți sportivi nu mai văd viitor în această ramură de sport. Asta mult e din cauza conducerii federației, care nu promovează acest sport și nu fac condițiile necesare sportivilor de-a crește”. De peste zece ani, la campionatele naționale de atletism, nu mai există acea concurență.

Asta nu spune despre faptul că sunt mare sportiv, asta spune că noi nu avem sportivi care s-ar putea menține financiar din toate punctele de vedere pentru practica profesională a acestui sport”.

Elevul lui Soslam Marghiev e de părere că trebuie de făcut o schimbare la nivelul conducerii federației de profil.

Când tu deja ești în domeniu mai mult de 20 de ani și tu vezi că în timpul acesta schimbări radicale nu-s, totul rămâne la același nivel, iar alte federații cresc și se dezvolta”.

Atletul este multiplu campion național, de patru ori a participat la Jocurile Olimpice, dar și la alte competiții importante...

Am fost medaliat cu bronz la universiada din Taypei din 2018, multiplu campion la țările balcanice și multiplu medaliat tot la aceste competiții. Am fost medaliat cu bronz la Cupa Europei de aruncări. Ne axăm pe medalii, ne axăm pe ceea ce încă nu am realizat, nu ne axăm pe trecut, ne axăm pe viitor”.

Dacă îl vom vedea la Jocurile Olimpice din 2028 de la Los Angeles, deocamdată nu știe.

Eu sper foarte tare că condițiile se vor schimba și va fi tot mai bine. Eu sper că și corpul meu va permite să practic sportul de performanță. Eu nu pot spune ce va fi mâine, poimâine, noi acum muncim. Ce va fi, vedem, va fi clar mai aproape de jocuri”.

Până atunci, îi dorim lui Serghei Marghiev mult succes și să-și îndeplinească toate visurile.

Nu doar victoria este importantă în sport. În sport este important să rămâi personalitate. Să reprezinți acele trăsături de caracter care vor arăta un exemplu pentru ceilalți ți generația care crește. Noi trebuie să fim un exemplu, nu doar prin faptul că am adus medalie”.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter