Actualitate

În slujba Moscovei. Trei luni printre „robii” lui Șor. Investigație ZdG sub acoperire

post-img
sursa foto: ZdG

Ziarul de Gardă a pătruns din nou în rețeaua lui Ilan Șor. Timp de trei luni am documentat din interior cu ajutorul unei camere ascunse cum circulă banii și cum sunt racolați și ademeniți oamenii care lucrează pentru Ilan Șor, în slujba Moscovei. Miza – deturnarea cursului european al țării prin compromiterea referendumului din 20 octombrie și votul pentru un candidat susținut de Șor, care urmează să fie anunțat cu doar o zi înaintea scrutinului.

Timp de trei luni, Măriuța Nistor, reportera ZdG sub acoperire, acționând sub o identitate falsă, a participat la așa-zisele proteste organizate de oamenii lui Șor înainte sau după ședințe de judecată, la întâlniri electorale cu unul dintre candidații lui Șor, pe care însă oamenii oligarhului care se ascunde la Moscova mizează că va fi scos din cursă și chiar a împărțit pliante cu falsuri despre Uniunea Europeană și Uniunea Eurasiatică, se arată în investigația ZdG.


Reporterei ZdG i-a fost deschis un cont într-o bancă de stat din Rusia, folosind date personale care NU există în realitate. Cu ajutorul echipei tehnice a ZdG, am „clonat” un buletin de identitate cu date inventate, iar în luna septembrie, după aproape două luni în slujba lui Șor și a Moscovei, reportera ZdG a primit „iablociki”-le (meriȘOaRele, n.r.) promise, adică 15 mii de ruble rusești, echivalentul a circa 2,7 mii de lei. În final, s-a ales cu mai puțini bani pentru „munca” sa după ce, pe drum, au fost percepute mai multe comisioane, atât de către băncile implicate în tranzacții, cât și de către persoanele fizice care o coordonau. În octombrie, pe același cont au fost transferate încă 15 mii de ruble. În toată această perioadă, reportera ZdG era telefonată periodic „de la Moscova” pentru a i se mulțumi pentru activitatea sa.

Schema a funcționat chiar și în ziua în care poliția și procuratura anunțau că au destructurat o rețea prin care au descoperit că circa 130 de mii de cetățeni ai R. Moldova au fost mituiți pentru votul lor din 20 octombrie, dar și după anunțul organelor de drept.

La doi ani de la publicarea investigației „Protestatari în chirie”, în care demonstram că participanții la protestele organizate de fostul Partid „Șor” erau plătiți, ZdG a pătruns din nou în rețeaua lui Ilan Șor. Am găsit o realitate similară, unde banii dictează și alimentează orice mișcare și spirit protestatar. Diferențele sunt însă la nivel de organizare și transmitere a banilor.

„Lumea vine că (cei din echipa lui Ilan Șor, n.r.) mai plătesc. Dacă n-aveau să plătească, nu vedeai pe nimeni aici”

26 iunie 2024. În fața judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, unde se examina dosarul bașcanei Evghenia Guțul, cercetată penal pentru implicare în finanțarea ilegală a fostului partid „Șor”, urma să aibă loc un protest în susținerea acesteia. Reportera Măriuța Nistor a inventat o poveste, și-a ales un nume nou – Ana Nastas și a început aventura infiltrării printre oamenii care lucrează pentru Ilan Șor, în slujba Moscovei.

Reportera ZdG a ajuns cu o oră și jumătate înainte de începerea protestului. Pe o bancă din apropiere se ascundeau de soare o femeie și un bărbat, ambii trecuți de 60 de ani, care s-au dovedit a fi cetățeni aflați în slujba lui Șor. Sub pretextul că e prima data invitată la un protest, Măriuța Nistor, alias Ana Nastas, a încercat să afle detalii despre organizare și remunerare.

Protestatara: Pe scaun trebuie să stăm acum, până se îngrămădește lumea. Pe urmă, ne ridicăm în picioare să ne vadă toți, că ne arată la televizor pe urmă. ZdG: Dar trebuie să publicăm după protest ceva pe internet? Protestatara: Nu. Chiar dacă îți cere cineva interviu, să nu vorbești!

„Instruirea” a continuat cu alte detalii.

Protestatara: Trebuie să strigi aici (la protest, n.r.)! ZdG: Ce să strigăm? Protestatara: Cea cu microfonul mare, care cu aparatura ceea… ce spune ea trebuie să fii atentă și nu numai trebuie să te duci, dar și să strigi. Ce spun ei, aceea strigăm: Jos Sandu, Jos…!

Bărbatul de alături se implică în discuție și dezvăluie adevăratul motiv pentru care este prezent la protest: „Lumea vine că (cei din echipa lui Șor, n.r.) mai plătesc. Dacă n-aveau să plătească, nu vedeai pe nimeni aici.”

Același argument îl are și femeia.

Protestatara: Înainte era mai multă lume, acum e tare puțină, nu știu. ZdG: Dar de ce? Protestatara: Nu știu. ZdG: Poate nu plătesc? Protestatara: D-apoi dacă nu vor plăti, eu nici nu mai vin. Eu am lăsat lucru…

Citește continuarea aici.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter