Justiție

Recean, despre proiectul de lege pentru a retrage cetăţenia persoanelor care figurează pe lista sancţiunilor internaţionale. "Obiectivul nostru e să curățăm sistemul de oameni corupți și să recuperăm banii furați"

post-img
"Punctul pe AZi"

Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a prezentat perspectivele proiectului de lege care va permite retragerea cetățeniei persoanelor incluse pe lista sancțiunilor internaționale, subliniind că obiectivul principal este curățarea sistemului de corupție și recuperarea banilor sustrași. În cadrul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova, Recean a evidențiat necesitatea de a continua lupta împotriva corupției și de a valorifica activele confiscate pentru a reîntoarce resursele în beneficiul cetățenilor.

"Este un proiect de lege care urmează să fie analizat și ulterior vom lua o decizie finală în ceea ce privește cum va arăta această lege în ultimă instanță. Obiectivul nostru e să curățăm sistemul de oameni corupți, să pedepsim corupția, ilegalitățile și să recuperăm banii furați", a declarat Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, în cadrul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

Totodată, premierul spune că mai e foarte mult de lucru și în Republica Moldova la capitolul recuperării activelor.

"Avem foarte multe active sechestrate, dar ele încă nu sunt valorificate de sistemul justiției, asta înseamnă că încă nu sunt recuperate în bugetul Republicii Moldova or asta reprezintă banii cetățenilor Republicii Moldova. Repet încă o dată, haideți să urmărim toate activele acestor infractori peste hotare, iar activele pe care le cunoaștem și care sunt aici, în Republica Moldova, nu doar să fie sechestrate, dar să fie confiscate și mijloacele financiare valorificate în bugetul Republicii Moldova fiindcă avem foarte multe lucruri de finanțat cu acești bani. În același timp, e la fel de important ca cei care se vor gândi pe viitor să fure, să nu aibă acest gând: că pot să fur de la cetățenii Republicii Moldova și după asta să scap fie nepedepsit, fie să rămân cu banii", conchide Dorin Recean.

Precizăm că un proiect de lege, elaborat cu scopul de a asigura aplicarea eficientă și exhaustivă a măsurilor restrictive internaționale, a fost votat în prima lectură în Parlamentul Republicii Moldova.

Documentul conține anumite concretizări despre categoriile de persoanele care vor fi incluse în lista persoanelor asociate subiectului restricției.

De asemenea, a fost propusă includerea Serviciului Fiscal de Stat și Agenția Servicii Publice în lista autorităților în adresa căror Serviciul de Informații și Securitate va remite ordinul despre aprobarea sau modificarea listei persoanelor asociate subiecților restricțiilor internaționale. O altă prevedere din proiectul de lege se referă la acordarea de competențe suplimentare pentru Serviciul de Informații și Securitate, care, cu suportul informațional al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, va elabora și aproba lista persoanelor juridice în privința cărora există informații documentate că acestea se află sub controlul unui subiect al restricțiilor sau au ca beneficiar efectiv un subiect al restricțiilor.

Proiectul de lege urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.

Ediţia emisiunii "Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter