Actualitate

Incendii în Grecia/ Ordine de evacuare pentru mai multe localităţi din apropiere de Atena

post-img
Incendii

Protecţia Civilă elenă a ordonat luni evacuarea mai multor localităţi de la periferia nord-estică a Atenei, ameninţate de un incendiu violent care a izbucnit duminică şi care ia amploare, informează AFP.

ZFR

"Incendiu de pădure în apropiere. Urmaţi instrucţiunile autorităţilor", a scris Protecţia Civilă în mesajele text trimise tuturor persoanelor aflate în regiunea afectată, împreună cu indicaţii privind procedura de evacuare.

Incendiul a dus la evacuarea, duminică seara, a oraşului istoric Marathon, cu populaţie de peste 7.000 de locuitori, aflat la 40 kilometri nord-est de Atena, potrivit Agerpres.

Cel puţin alte cinci localităţi au fost evacuate la primele ore ale dimineţii, la fel ca şi două spitale, unul pediatric şi celălalt militar, în Penteli, la aproximativ 15 kilometri nord-est de capitală.

Autorităţile elene au deschis stadionul olimpic OAKA, aflat în nordul Atenei, pentru a găzdui miile de persoane strămutate.

"Toate forţele Protecţiei Civile au depus eforturi toată noaptea şi, în pofida eforturilor supraomeneşti, incendiul continuă să se extindă foarte rapid şi se îndreaptă spre Penteli", a explicat Vassilis Vathrakogiannis, purtătorul de cuvânt al pompierilor, în cadrul unui briefing de presă.

În total, au fost mobilizaţi 510 pompieri şi 152 de vehicule, iar 29 de avioane au survolat zona încă din zori, a adăugat el.

Până duminică după-amiază, pompierii reuşiseră să controleze 33 din cele 40 de incendii izbucnite în ultimele 24 de ore.

Ministrul grec al Protecţiei Civile a avertizat sâmbătă că jumătate din ţară prezintă un risc ridicat de incendiu, până cel puţin la 15 august, pe fondul temperaturilor ridicate, a rafalelor de vânt şi a secetei.

"Din păcate, intensitatea vânturilor va fi în continuare semnificativă în următoarele câteva ore şi este absolut esenţial ca cetăţenii din împrejurimi să urmeze instrucţiunile autorităţilor", a insistat Vathrakogiannis.

Grecia este extrem de vulnerabilă la incendiile forestiere din timpul verii, în special după o iarnă deosebit de uscată. Iunie şi iulie au fost cele mai calde luni de când au început să fie colectate statistici, în 1960.

Potrivit Grupului interguvernamental de experţi al Naţiunilor Unite privind schimbările climatice, temperaturile în creştere prelungesc sezonul incendiilor şi măresc zonele mistuite de flăcări în întreaga lume.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter