Actualitate

Maia Sandu: Le mulțumesc cetățenilor României și autorităților pentru susținere

post-img
Maia Sandu
Sursa foto: Facebook

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost în direct la Euronews România și a vorbit despre oferirea statutului de țară-candidat la aderarea la UE, dar și despre planul autorităților de reformare a justiției și a domeniului de luptă anticorupție.

După zeci de ani de discuții și promisiuni ale politicienilor de la Chișinău, R. Moldova a obținut, în sfârșit, statutul de țară-candidat. Ce înseamnă pentru R. Moldova integrarea europeană, de ce acest proces a devenit un obiectiv-cheie pentru dvs., dar și pentru Guvernul de la Chișinău?

Maia Sandu, președintele R. Moldova: Noi urmărim acest obiectiv de mulți ani și am luptat în toată această perioadă de la independență pentru a construi un stat democratic care își respectă cetățenii, un stat puternic, care să poată să ofere oportunități economice pentru fiecare și aderarea la UE este cel mai potrivit model de dezvoltare pe care îl vedem noi. În această situație complicată, deschiderea procesului, obținerea statului de țară candidată este o garanție că vom putea rămâne o țară democratică și poate la un moment dat, mai devreme decât mai târziu, vom deveni parte a UE, ceea ce ne va oferi și mai multă siguranță.

Cum ați trăit momentul aseară? Ați ciocnit un pahar de șampanie cu colegii?

Maia Sandu, președintele R. Moldova: Evident. Ne-am făcut emoții până în ultima clipă, chiar dacă, cu câteva ore sau cu câteva zile înainte de ședința CE au fost lansate mai multe mesaje pozitive, dar oricum ne-am făcut griji. Ne-am bucurat, cu colegii, și sper că s-au bucurat cetățenii R. Moldova.

Ați vorbit după decizie cu președintele Klaus Iohannis?

Maia Sandu, președintele R. Moldova: Bineînțeles. L-am sunat imediat și i-am mulțumit frumos pentru tot spijinul pe care ni l-a acordat. Le mulțumesc cetățenilor României și autorităților, pentru că în acest proces, extrem de important pentru noi, am avut toată susținerea.

Experiența altor state, inclusiv a României, care a trecut printr-un complicat proces de negociere a aderării la UE, ne arată că drumul pe care începeți să-l parcurgeți nu este unul simplu. Care vor fi următorii pași, ce noi capitole de negocieri urmează să fie deschise?

Maia Sandu, președintele R. Moldova: Până la inițierea negocierilor avem de realizat mai multe lucruri, care au fost enumerate în opinia CE, când s-a făcut recomandarea către Consiliu să ne fie acordat statutul de țară-candidat și aceste domenii pe care trebuie să avansăm sunt o surpriză. Este vorba de reforma justiției, de consolidarea capacității și independenței insituțiilor care trebuie să prevină și să lupte împotriva corupției, condițiile de business și, în special, asigurarea competitivității mediului concurențial pentru toți. Avem susținerea cetățenilor. Nu este ușor, nu se întâmplă peste noapte, mai ales în situația în care corupția a prins rădăcini în R. Moldova și este nevoie să curățăm unele instituții, însă există sprijin politic și din partea UE. Sunt sigură că vom depăși dificultățile tehnice cu care ne confruntăm.

R. Moldova are o serie de restanțe la capitolul reforme, iar situația este destul de complicată în ceea ce privește combaterea corupției. Care este planul autorităților de reformare a justiției și a domeniului de luptă anticorupție?

Maia Sandu, președintele R. Moldova: Un element important este evaluarea externă extraordinară, care trebuie să ne asigure că procurorii și judecătorii, care vor rămâne în sistem, sunt oameni integri și această primă etapă a evaluării a început deja. Se vor evalua participanții sau concurenții pentru Consiliul Superior al Magistraturii și pentru Consiliul Superior al Procurorilor, după care va urma Curtea Supremă de Justiție.

O barieră importantă în calea parcursului european al R. Moldova este conflictul înghețat din Transnistria. Cum poate fi soluționat acest conflict care mocnește de 30 ani? Își doresc oamenii din regiunea separatistă integrarea europeană?

Maia Sandu, președintele R. Moldova: Este adevărat că acest conflict poate deveni sau poate rămâne un impediment, dar în același timp integrarea europeană poate deveni un avantaj, pentru că și cetățenii de pe malul drept și de pe malul stâng își doresc să le fie respectate drepturile. Rezolvarea conflictului depinde și de ce se va întâmpla în Ucraina și de cum se va încheia acest război. Urmează să vedem care sunt opțiunile.

În recentul discurs al dvs. de la Universitatea Harvard ați menționat importanța reformării educației? De ce este o prioritate pentru dvs.? Cum pot contribui aceste reforme la modernizarea țării?

Maia Sandu, președintele R. Moldova: Educația este cea mai importantă, dacă vrem să devenim competitivi, să creștem productivitatea muncii, dacă vrem să avem o societate unită, tolerantă. R. Moldova nu are resurse naturale, munți, acces la mare. Are oameni și trebuie să valorificăm potențialul uman, iar asta înseamnăsă trasnformăm educația să asigurăm acces la educația de calitate pentru toți copiii și poentru toți tinerii și să investim în educație pe tot parcursul vieții.

Cum vor simți moldovenii integrarea europeană? Cum se va schimba viața cetățeanului simplu?

Maia Sandu, președintele R. Moldova: Oamenii au așteptări simple atunci când decid dacă să ră,ână acasă sau să plece. Își doresc un loc de muncă bine pltăti și avem nevoie de investitori, iar reformele vin să îmbunătățească mediul de afaceri. Este adevărat că aceste riscuri fac mai complicată sarcina de a atrage investitori. Oamenii își doresc și condiții bune de viață. Sunt lucruri simple, dar foarte necesare. Oamenii vor dreptate, pentru că în această țară corupția a fost o problemă foarte mulți ani și am ajuns să fim săraci, în mare parte, pentru că banii publici au fost delapidați, în loc să fie investiți pentru a îmbunătăți situația în țară.

Ați spus într-un interviu faptul că este alegerea R. Moldova să adere la UE și că Rusia nu ar trebui să intervină. Au existat represalii până acum?

Maia Sandu, președintele R. Moldova: Nu am văzut comentarii din partea autorităților Federației Ruse cu referire la această decizie.

Consiliul European a acordat statutul de candidat Moldovei și Ucrainei pentru aderarea la UE. Cei 27 de lideri de stat și de guvern ai Uniunii Europene au decis că parcursul celor două state este în Uniunea Europeană.

CONTINUAREA POATE FI CITITĂ AICI

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter