Actualitate

Cel de-al treilea recensământ al locuinţelor şi populaţiei Republicii Moldova va fi, în premieră, unul digitalizat

Cel de-al treilea recensământ al locuinţelor şi populaţiei Republicii Moldova va fi, în premieră, unul digitalizat

Cel de-al treilea recensământ al locuinţelor şi populaţiei Republicii Moldova va fi, în premieră, unul digitalizat. Noua metodă a fost testată la recensământul de probă, desfăşurat în perioada august – octombrie. Astfel, toate datele cetăţenilor au fost colectate pe tablete, dispozitive electronice ce vor fi utilizate şi la recensământul propriu-zis, care se va desfăşura anul viitor.

În cele aproape două luni cât a durat recensământul de probă, aproximativ o sută de recenzori au vizitat 22 de mii de locuinţe din 11 raioane ale Republicii Moldova.

OLEG CARA director general, Biroul Naţional de Statistică: „Recensământul de probă a ajutat la înţelegerea mai bună a provocărilor, problemelor, obstacolelor cu care ne-am putea confrunta în cadrul recensamantului propriu-zis. Astfel a fost posibil să fie identificate soluţii pentru eficientizarea procesului de desfăşurare a recensământului de anul viitor."

Reprezentanţii Biroului Naţional de Statistică au precizat că una dintre problemele pe care au întâlnit-o în procesul de colectare a datelor a fost reticenţa cetăţenilor. De aceea, autorităţile îi îndeamnă pe oamenii să participe activ la recensământul de anul viitor.

JAN DEMIDOVITŠ-MEKELÄINEN ofiţer de programe, Delegaţia UE în Republica Moldova: „Datele obţinute prin acest exerciţiu au valoare deoarece Moldova vine ca şi ţară candidat la aderarea la UE şi ne ajută să colectăm date despre populaţie. Una dintre condiţiile preliminare privind deschiderea negocierilor cu UE este un dialog cu APL."

Ultimul recensământ al populaţiei şi locuinţelor a avut loc în 2014. Potrivit acestuia, Republica Moldova are puţin peste 2 milioane 800 de mii de locuitori.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter