Social

Autoritățile sunt în alertă după ce luna trecută au fost reclamate peste 200 de furturi de pe cardurile bancare

Autoritățile sunt în alertă după ce luna trecută au fost reclamate peste 200 de furturi de pe cardurile bancare

Autoritățile sunt în alertă după ce luna trecută au fost reclamate peste 200 de furturi de pe cardurile bancare. Fenomenul este în creștere iar Inspectoratul Naţional de Investigaţii a declanșat o anchetă. Cea mai mare pagubă înregistrată pe un card este de aproape 200 de mii de lei.

Operatorii Serviciului 112 primesc zilnic zeci de apeluri de furt de pe carduri bancare.

MAXIM MELNIC, operator de la Serviciul 112: „Cel mai des sunt oamenii în etate, bătrânii care sunt depozitaţi de bani prin escrocherie, înşelăciune. Astăzi ne-au sunat o doamnă şi i s-a extras pensia. Erau mai mulţi de cinci mii de lei acolo pe card. Au zis că sunt de la securitatea băncii. Doamna i-a dat datele, după care şi-a dat seama că-s escroci.”

Reprezentanţii Serviciului 112 susţin că în 30 la sută dintre cazuri, victimele rămân fără bani pe card, iar în 70% din cazuri, sunt doar tentative. In ianuarie au fost 79 de reclamatii iar în februarie 200.

ANA CARPOVICI, purtătorul de cuvânt al Serviciului 112: „În luna martie oricum se menţine acelaşi ritm. S-a obsrevat chiar în primele şapte zile ale lunii martie, au fost înregistrate deja peste 130 de solicitări legate de posibile tentative de a extrage banii de pe cardurile bancare. Chiar săptămâna trecută am avut un caz în care persoana a fost deposidată de 94 de mii de lei.”

Angajaţii Inspectoratului Naţional de Investigaţii examinează toate cazurile, însă pornesc o anchetă doar când se fură banii de pe card. În acest an a fost reținut un suspect. Poliţiştii susțin că infractorii sunt deseori cetăţeni străini, însă nu au oferit detalii.

ANASTASIA PETCU, reprezentant al INI: „Cetăţenii Republicii Moldova participă mai mult ca complici. Ei îşi dau datele personale pentru a deschide un card bancar. Ulterior transmit informaţia şi cardurile sunt folosite în scopuri infracţionale şi anume extragerea banilor de la bancomat.”

Sunt mai multe tipuri de fraude de pe cardurile bancare. Cel mai frecvent, răufăcătorii folosesc anunțurile de vânzare de pe Internet. De asemenea, sunt comise infracţiuni și prin apeluri şi mesaje telefonice, prin care  infractorii se dau drept angajaţi ai băncilor.

ANASTASIA PETCU, reprezentant al INI: „O metodă mai nouă utilizată de către infractori este folosirea de către escroci a noi fabule. În special, a celor prin care infractorii publică anunţuri sponsorizate, comunicând despe obţinerea în termeni rapizi a unor venituri fabuloase.”

„Vin numere de peste hotare, dar eu nici nu deschid, fiindcă ştiu că sunt escroci. La o babă bătrână să scoată banii care sunt nişte copeici acolo, nu aş dori. Nu mă dau la provocare.”

„Nu am avut cazuri, dar mă strădui să fiu atent la aceste mesaje întitulate din partea băncii.”

Poliţia face un apel către cetăţenii Republciii Moldova pentru a nu cădea pradă escrocilor.

ANASTASIA PETCU, reprezentant al INI: „Nu transmiteţi datele cardului bancar, datele personale, cât şi parole parvenite prin mesaje nimănui, nici angajatului băncii. În cazul achitărilor online, atunci folosiţi doar saiturile pe care le cunoaşteţi şi oficiale. Verificaţi odată pe lună extrasul de la bancă, iar în cazul că observaţi o tranzacţie dubioasă, informaţi imediat banca.”

Potrivit datelor Inspectoratului Naţional de investigaţii, în 2022 au fost înregistrate 668 de infracţiuni de sustragere a banilor de pe carduri bancare. Prejudiciul cauzat victimelor este de aproape 36 milioane de lei. 20 de persoane au fost reţinute.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter