Social

Cetățenii Republicii Moldova care încă nu şi-au cumpărat poliţă medicală vor fi amendați

Cetățenii Republicii Moldova care încă nu şi-au cumpărat poliţă medicală vor fi amendați

Cetățenii Republicii Moldova care încă nu şi-au cumpărat poliţă medicală vor fi amendați. Dacă în primele trei luni ale anului ei au beneficiat de reduceri la cumpărarea primei, atunci din aprilie vor fi obligaţi să o achite integral, iar suma depăşeşte 12.600 de lei. Mulţi dintre cei care nu şi-au achiziţionat poliţa, au primit scrisori de avertizare de la Casa Naţională de Asigurări în Medicină.

Cetăţenii Republicii Moldova neasiguraţi medical şi care încă nu şi-au cupărat poliţa sunt identificați printr-un sistem pus în aplicare din noiembrie 2023.

MAIA RADILOV șef, Direcția relații cu beneficiarii, CNAM: „Proprietarii de terenuri îi avem in listă având legătură cu Cadastru, alte persoane în legătură cu FISC și alte entități care participă cu schimb de date la acest sistem de interoperabilitate. Cetățenii RM care se află peste hotare și intră în una din categoriile care am vorbit, au această obligație de a se asigura chiar dacă se află peste hotare. Numai cetățenii RM, care nu fac parte din nicio categorie menționată, nu-i vom urmări dacă la intrare în țară vor face dovadă că s-au aflat peste hotare nu mai puțin de 183 de zile”.

Până în prezent, CNAM a expediat peste 100 de mii de scrisori. Dacă persoanele neasigurate nu-şi cumpără poliţa în 31 martie, vor fi obligate să achite valoarea integrală, de 12 636 de lei, plus o penalitate de 12 lei pe zi. Iar cei care refuză să o cumpăre, vor fi acționați în judecată.

MAIA RADILOV șef, Direcția relații cu beneficiarii, CNAM: „Din 1 aprilie suntem obligați să notificăm prin astfel de scrisori, cu aviz recomandat. Primim înapoi acest aviz semnat sau nerecepționat. Așteptăm 14 zile și dacă persoana de bună voință nu achită prima de asigurare suntem obligați să înaintăm dosarul în judecată și prin intermediul inatnței încasăm această datorie”.

În timp ce unii beneficiari ai poliţei medicale îi văd rostul, alţii spun că nu o folosesc, deoarece aleg spitalele private.  

Potrivit legislaţiei, fiecare cetățean al Republcii Moldova este obligat să fie asigurat medical. Persoanelor angajate, costul primei este reținut automat din salariu. Copiii, pensionarii și persoanele cu dizabilități sunt asiguraţi de stat, iar alte categorii trebuie să-şi cumpere poliţa individual.

Printre ei proprietarii şi arendaşii de terenuri agricole, persoanele care desfăşoară activităţi în domeniul comerţului cu amănuntul,  avocații, notarii, executorii judecătorești şi cetățenii care se află peste hotare, dar se încadrează în aceste categorii.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter