Cultură

Un liceu din raionul Ialoveni a anunțat grevă generală. Care este motivul

Un liceu din raionul Ialoveni a anunțat grevă generală. Care este motivul

Grevă generală la Liceul Teoretic "Dimitrie Cantemir" din satul Vasieni, raionul Ialoveni, după ce Direcţia raională Educaţie a decis să închidă singura clasă de a 10-a din şcoală. Nemulţumiţi, profesorii şi părinţii cer anularea ordinului. Pe de altă parte, responsabilii Direcţiei spun că decizia este legală, deoarece în clasă era un număr insuficient de elevi. Şi ministrul Educaţiei s-a autosesizat şi declară că atribuţiile privind activitatea liceului îi revin exclusiv Direcţiei Educaţiei, şi nu Consiliului raional care, acum o lună, a permis deschiderea clasei.

La Liceul Teoretic "Dimitrie Cantemir" din satul Văsieni, raionul Ialoveni, astăzi nu a avut loc nicio lecţie, iar cei aproape 200 de elevi au stat acasă. În schimb, profesorii şi părinţii au protestat în faţa instituţiei de învăţământ. După mai bine de trei săptămâni de studii, administraţia liceului a fost anunţată că cei 21 de elevi ai clasei a 10-a au fost fost excluşi din reţeaua şcolară. Părinţii cer anularea ordinului Direcţiei generale Educaţie Ialoveni şi refuză să-şi ducă copiii în şcolile din satele vecine.

„Copiii noştri până azi sunt parcă invizibili. Noi cerem ca să fie încadraţi în seria de clasă a 10-a. Prin şcoala asta am trecut noi, fraţii şi ştiu precis că aici va acumula cunoştinţe.”

„Ai noştri sunt mai mici şi sunt stresaţi. De a 10-a nici nu mai zic. Ei sărmanii stau aşa într-o situaţie, stres. Nedeterminare, iar asta provoacă frică.”

VERONICA PASCAL, avocat, grupul de părinţi: „Vom face plângere către preşedintele raionului Ialoveni şi vom solicta să fie pus pe ordinea de zi la următoarea şedinţei consiliului raional suspendarea din funcţie a domnului respectiv. Noi contestăm ordinul respectiv în instanţa de judecată pentru că nu putem lăsa un ordin care afectează atât de grav drepturile copilului.”

Profesorii spun că închiderea clasei de liceu încalcă drepturile copiilor. Acest lucru se va răsfrânge şi asupra salariului, iar unele cadre didactice se gândesc să-şi dea demisia.

ELENA VRABIE, diriginta clasei a 10-a: „Se aruncă cu săgeţi în copii. Pe urmă noi, dar în primul rând în copii. Eu nu înţeleg ce minte au cei care dau aceste ordine şi sunt împotriva la tot ce propunem noi. Noi punem suflet în aceşti copii şi noi nu vrem aşa forţat să fie duşi în alte localităţi. La noi sunt condiţii.”

 ALA MACARI, profesor: „Suntem nemulţumiţi că avem 21 de copii buni, copii care au fost premiaţi anul trecut. Eu sunt sigură că vom fi auziţi, pentru că prioritate au copiii, dreptul copilului la instruire, dreptul părintelui de a alege instituţia.”

Administraţia Liceului "Dimitrie Cantemir" spune că greva generală va continua până la o decizie favorabilă din partea Ministerului Educaţiei. Acţiunea nu va afecta, însă, procesul de învăţământ.

NINA MIHALACHI, directorul Liceului Teoretic "Dimitrie Cantemir" Văsieni: „Noi am deschis aceasta clasă în baza dispoziţiei preşedintelui raionului. Eu l-am întrebat: domnule preşedinte, eu ce fac? Şeful direcţiei nu îmi semnează tarifierea. El a zis: eu nu îmi retrag dispoziţia. Mergeţi înainte. Vă semnez eu tarifierea. Noi vfrem lumină. Vrem claritate.”

MIHAIL SILISTRARU, preşedinte, raionul Ialoveni: „Consiliul raional a examinat aceste notificări şi au lăsat în vigoare deciziile care au fost adoptate anterior. Dumnealui îmi spune că respecte indicaţiile Minsiterului educaţiei şi Cercetării.”

Mai târziu, la grevă a venit şi conducerea Direcţiei Generale Educaţie Ialoveni, care a semnat ordinul de închidere a clasei. Potrivit şefului Direcţiei, principalul motiv a fost numărul mic de elevi.

ION SCUTARU, şeful Direcţiei Generale Educaţie Ialoveni: „Când s-a identificat instituţia zonală, pentru soluţia creată, nu s-a dorit la Bardar, ok. Hai la Ruseşti că e mai aproape. Obligaţia noastră era asigurarea transportului. Noi ca direcţie nu suntem obligaţi să asigurăm transportul pentru liceu, dar am luat garant să ajutăm aceşti copii.”

Iar ministrul Educaţiei, Dan Perciun,  susţine că decizia Consiliului raional Ialoveni a fost ilegală.

DAN PERCIUN, ministrul Educaţiei şi Cercetării: „Se permite deschiderea clasei a 10-a doar în situaţii excepţionale, atunci când este mare între instituţiile de învăţământ şi unde nu există posibilitatea de a transporta elevii. Direcţia de învăţământ Ialoveni respectă legea, consiliul raional, în contextul electoral, decide să nu o respecte.”

Anul trecut, 140 de instituţii de învăţământ din Republica Moldova au înregistrat un număr insuficient de candidaţi pentru admiterea la ciclul liceal .

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter