Actualitate

Bărbatul suspectat de răpirea şi decesul tinerei din Orhei, pus sub învinuire pentru omor cu o deosebită cruzime. El riscă închisoare pe viaţă

Bărbatul suspectat de răpirea şi decesul tinerei din Orhei, pus sub învinuire pentru omor cu o deosebită cruzime. El riscă închisoare pe viaţă

Bărbatul suspectat de răpirea şi mortea tinerei de 19 ani, din Orhei, a fost pus sub învinuire pentru omor cu o deosebită cruzime. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă inchisoare pe viaţă. Autoritățile continua ancheta, iar Procuratura Generală nu oferă detalii despre rezultatele expertizelor, inclusiv cea psihiatrică a suspectului.

VIOLINA MORARU, purtătorul de cuvânt, Procuratura Generală: „La 25 aprilie 2024, urmare a conexării cauzelor penale, învinuitului i-a fost înaintată o nouă acuzare, conform bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunilor de răpire și omorul unei femei gravide. Învinuitul a refuzat să se expună asupra învinuirii și să facă declarații pe caz”.


Procuratura Generală sustine că are suficiente probe care ar demonstra vinovăţia fostul poliţist şi angajat al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Suspectul refuză in continuare să colaboreze cu ancheta. Poliţia a inceput să investigheze toate cazurile de persoane dispărute in ultimii 10 ani, dar şi crimele cu autori necunoscuti pentru a vedea dacă pot face conexiuni cu noul caz.


VIOREL CERNĂUŢEANU, şeful Poliţiei Naţionale: „Când avem o astfel de crimă, care s-a comis în astfel de circumstanţe, absolut toate cazurile în care am avut situaţii de omor nedescoperite, situaţie de dispariţie a persoanelor care nu sunt identificate sau au fost identificate decedate, toate acestea se iau şi se suprapun în procesul de investigaţie, pentru a vedea toate legăturile”.

Autotitățile recunosc că in cazul femeii din Orhei au reieșit la iveală un şir de carenţe legislative. Mâine, la Parlament, vor fi organizate audieri publice, iar instituţiile responsabile vor încerca să găsească soluţii pentru a îmbunătăţi legislaţia.


VIOREL CERNĂUŢEANU, şeful Poliţiei Naţionale: „Să avem posibilitatea ridicării descifrărilor telefonie şi fixării localizării telefonului sau razei de acoperire. Pentru aceasta este nevoie de o serie de documente, care trebuie să fie obţinute de la judecătorul de instrucţie. Operatorii de telefonie mobilă în zilele de sâmbătă şi duminică nu poate să-şi ofere aceste detalii. Trebuie să aştepţi ziua de luni”.


Reamintim că, pe 12 aprilie, victima, o femeie de 19 ani, însărcinată, a urcat într-o maşină de ocazie, după care a dispărut. După opt zile de căutări, cadavrul ei a fost găsit într-o pădure aflată la 21 de kilometri de satul Chiţacnii Vechi, raionul Teleneşti. Potrivit Administrației Naționale a Penitenciarelor, bărbatul de 45 de ani, principalul suspect în cazul tragic de la Orhei, a fost dat afară anul trecut după ce o comisie medicală a decis că nu este apt, fizic şi psihic, pentru funcţia pe care o deţinea la Penitenciarul Goian. În prezent, el se află în arest preventiv.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter