Social

Veşti bune de la Statistică. Durata medie de viaţă a crescut în Republica Moldova

Veşti bune de la Statistică. Durata medie de viaţă a crescut în Republica Moldova

Veşti bune de la Statistică. Durata medie de viaţă a crescut în Republica Moldova. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în 2022, aceasta a ajuns la 71,4 ani, în creştere cu 2,4 ani comparativ cu 2021. Şi speranţa de viaţă este într-o continuă creştere. Mădălina Guştiuc a studiat datele şi ne oferă detalii.

MĂDĂLINA GUŞTIUC, jurnalist TVR MOLDOVA: „Bun găsit. Datele prezentate de Biroul Naţional de Statistică arată că, în anul 2022, speranţa de viaţă a atins 67,1 ani pentru bărbaţi, cu doi ani mai mult decât în 2021, şi 75,7 ani pentru femei, cu aproape trei ani mai mult decât în 2021.”

SPERANŢA DE VIAŢĂ
             Ambele sexe       Bărbaţi          Femei

2021             69                   65,1               72,9
2022            71,4                 67,1               75,7

Specialiştii pun acest lucru pe seama scăderii mortalităţii la ambele sexe. Astfel, rata mortalităţii a fost, în medie, de aproximativ 14 decedaţi la o mie de locuitori. Pe sexe, 16‰ în cazul bărbaţilor şi 12,6% în cazul femeilor. Pe de altă parte, rata mortalităţii infantile a înregistrat o uşoară creştere, de la aproape opt decedați în vârstă de sub un an la o mie de nou-născuți, în anul 2021, până la nouă decedați în anul 2022. Tot anul trecut s-a înregistrat şi o creştere a numărului de bebeluşi de sex masculin decedaţi, în comparaţie cu cei de sex feminin.  

RATA MORTALITĂŢII PE SEXE
                 Bărbaţi            Femei    Băieţi până la 1 an  Fete până la 1 an

2021         19 ‰             16,2 ‰           8,9 ‰                    8,0 ‰
2022         16 ‰             12,6 ‰           9,6 ‰                    8,4 ‰

Datele mai arată că femeile din Republica Moldova trăiesc, în medie, mai mult cu aproape nouă ani decât bărbaţii. În 2022, diferenţa între speranţa de viaţă a femeilor şi a bărbaţilor a crescut, comparativ cu anul precedent, cu 0,8 ani.

DISPARITATE DE GEN
                Bărbaţi        Femei            

2021            65,1 ani           72,9 ani                      
m2022            67,1 ani           75,7 ani

Am mers într-o zonă rurală din Republica Moldova şi i-am întrebat pe oameni de ce cred ei că femeile traiesc mai mult decât bărbaţii, aşa cum afirmă statisticienii.

„Bărbaţii muncesc mai mult, de aceea. Ca şi calul care munceşte, acela mai repede decedează.”

„Mai mult stau acasă şi nu fac nimic...”

„Bărbaţii se duc mai repede că beau.
-Şi din această cauză?
-Se duc mai repede.”

Şi femeile cred că munca grea este una dintre cauzele pentru care bărbaţii mor mai repede.

„Bărbaţii muncesc mai mult, dar femeile mai mult pe lângă gospodărie, mai fac un prânz. Bărbaţii dacă se mai duc prin ţări străine, vai de capul lor.”

„...că au grijă de ele. Aceasta este părerea mea, dar care nu au...”

ELENA GALER, reprezentant, Biroul Naţional de Statistică: „Explicaţia ar fi, părerea mea pur personală, este stilul de viaţă pe care le au cele două sexe. Altă explicaţie ar fi şi ocupaţia lor. Şi un alt factor care ar fi este nivelul înalt de mortalitate prematură în rândul bărbaţilor.”

În Europa, ţara cu cea mai mică speranţă de viaţă este Bulgaria, cu puţin peste 71 de ani. Cea mai mare speranţă de viaţă se înregistrează în Austria, peste 84 de ani.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter