Economic

CNPF a acordat prima licență de administrare a fondurilor de pensii facultative din Republica Moldova

post-img
imagine

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a acordat prima licență de administrare a fondurilor de pensii facultative din Republica Moldova. Compania care a obținut licența devine astfel prima entitate din țară autorizată pentru administrarea fondurilor de pensii facultative, transmite MOLDPRES.

Astfel, compania va avea opțiunea de a înființa un fond de pensii individual și/sau ocupațional și să atragă participanți prin încheierea contractelor de societate civilă. 

Persoanele interesate vor deveni participanți la fond după semnarea contractului individual de aderare și efectuarea contribuțiilor necesare. Potrivit CNPF, un fond de pensii trebuie să aibă minimum 15 participanți.

Aderarea la un fond de pensii este o opțiune individuală, iar calitatea de participant se dobândește prin semnarea contractului de aderare cu administratorul fondului de pensii și achitarea primei contribuții. Mărimea contribuțiilor la un fond de pensii și modalitatea de plată a acestora se stabilesc în contractul individual de aderare conform regulilor planului de pensii facultative.

Compania care a obținut licența urmează să prezinte setul de acte necesare privind obținerea avizelor de la CNPF pentru constituirea fondului de pensii, depozitarul activelor fondului de pensii și prospectul de pensii facultative.

În vara anului trecut, CNPF a anunțat despre definitivarea cadrului normativ necesar pentru crearea fondurilor de pensii facultative prin aprobarea Regulamentului privind avizarea constituirii societății de pensii și licențierea administratorului fondurilor de pensii facultative. 

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter