Cultură

Piesa-Document "100 de ani de Teatru românesc la Chișinău – Revanșa memoriei interzise" a primit premiul Uniunii Teatrale din România

Teatrul Național Mihai Eminescu
Sursa video: TVR MOLDOVA

Piesa-document "100 de ani de Teatru românesc la Chișinău – Revanșa memoriei interzise" a obținut premiul Uniunii Teatrale din România pe anul 2021, pentru cel mai bun spectacol radiofonic. În discursul său de pe scena galei de premiere, regizorul Petru Hadârcă, directorul teatrului "Mihai Eminescu", a lansat un mesaj puternic de unitate către românii de pretutindeni.

Spectacolul radiofonic "100 de ani de Teatru românesc la Chișinău – Revanșa memoriei interzise" cuprinde file din istoria artei teatrale româneşti din Basarabia.

„E o zi mare  pentru norodul basarabean. Pentru ca amintirea ei sa ramana vesnica, doctorul mi-a dat o idee pe care o vom imbratisa din tot sufletul.”

Dedicat Centenarului Teatrului Național "Mihai Eminescu" din Chișinău, spectacolul este realizat după scenariul Marianei Onceanu, adaptat radiofonic de Magda Duțu iar regia artistică a fost semnată de Petru Hadârcă.

PETRU HADÂRCĂ director, regizor, Teatrul Naţional "Mihai Eminescu": „Sunt onorat, mulţumim juriului pentru nominalizare, mulţumim juriului care a aşezat astrele ca să ridicăm noi premiul.”

Spectacolul a reunit actori din Chişinău și Bucureşti în Studioul de Teatru "George Constantin".

Piesa prezintă radioascultătorilor strădania basarabenilor, de-a lungul istoriei, pentru dreptul de a vorbi limba română şi a avea acces la teatrul şi cultura românească. În discursul său de mulţumire, regizorul şi directorul teatrului, Petru Hadârcă, a lansat un puternic mesaj către poporul român de oriunde, făcând un apel la idealul românesc.

PETRU HADÂRCĂ director, regizor, Teatrul Naţional "Mihai Eminescu": „Şi rugăminte mea: să nu ne uitaţi, să nu ne abandonaţi aşa cum am fost abandonaţi în 1940 pentru că semnalul care vine de la eliberatorii noştri de la Kremlin vor să ne elibereze, să ne elibereze de libertatea noastră. Şi vrem să ne lase în pace că nouă ne place aşa cum trăim, într-un spaţiu civilizat.”

Gala Premiilor UNITER s-a desfăşurat, anul acesta, la Palatul Culturii din Bistrița. Fiind unul dintre cele mai importante programe ale Uniunii Teatrale din România, a fost inițiată de actorul și regizorul Ion Caramitru. Se desfășoară anual, din 1991, şi acordă distincțiile Uniunii pentru fiecare an calendaristic încheiat.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter