Politic

Negocierile R. Moldova-UE ar putea începe în luna iunie

Negocierile R. Moldova - UE ar putea începe în luna iunie

Negocierile privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar putea începe în luna iunie, şi nu în martie, aşa cum anunţau autoritățile de la Chișinău. Potrivit vicepremierului pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, decizia are legătură cu alegerile pentru Parlamentul European, şi nu neapărat cu restanţele în realizarea unor reforme. Iar analiştii politici cred că această întârziere este şi din cauză că procesul de aderare a Republicii Moldova este la pachet cu Ucraina.

ZFR

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a transmis Consiliului European proiectul cadru de negociere cu Republica Moldova. Potrivit concluziilor, Chişinăul e gata pentru următoarea etapă de începere a negocierilor şi s-a făcut apel la cele 27 de state membre să-şi dea acceptul privind startul discuţiilor de aderare. Abia după ce va exista o decizie unanimă, se va da undă verde începerii negocierilor dintre Chişinău şi Bruxelles. Acest lucru se va întâmpla, cel mai probabil, la următorul consiliu, programat pentru luna iunie.

CRISTINA GHERASIMOV vicepremierul pentru Integrare Europeană: „Ceea ce într-adevăr poate trena este stabilirea datei pentru o primă conferință interguvernamentală şi sperăm noi mult ca aceasta să aibă loc pana la sfârșitul lunii iunie.  Dvs. cunoașteți foarte bine că anul acesta au loc alegeri pentru Parlamentul European, iar acest procese ar putea să ia un pic mai mult din timp decât dacă ar fi un an obișnuit la Bruxelles.”

Până atunci, va continua screening-ul legislației naționale. Vicepremierul Gherasimov mai susţine că Republica Moldova a îndeplinit condiţii importante impuse de Bruxelles, dar sunt şi câteva restanţe. Este vorba de faptul că încă nu a fost numit un procuror general, iar componenţa Curţii Supreme de Justiţie nu e completă.

CRISTINA GHERASIMOV vicepremierul pentru Integrare Europeană: „Toţi sunt de acord că nu putem compromite calitatea reformei justiției pentru un pas mai accelerat. Din această perspectivă, suntem înțeleși.”

NICOLAE NEGRU analist politic: „Desigur un motiv e că nu am îndeplinit toate condițiile. MUSCA Dar din punct meu de vedere, altceva e la mijloc. Faptul că noi suntem la pachet cu Ucraina şi acolo sunt unele state se opun începerii negocierii şi până vor fi convinse aceste state, vom rezolva şi noi problemele care ne privesc, din punctul meu de vedere e poate chiar bine că se produce această amânare ca să nu pară pe urmă că a existat o atitudine indulgentă faţă de noi.”

Reuniunea Consiliului European are loc în aceste zile la Bruxelles, iar liderii UE au vorbit despre aderarea Ucrainei și Republicii Moldova la spațiul comunitar. La final, președintele României, Klaus Iohannis, a solicitat sprijin european pentru Republica Moldova.

KLAUS IOHANNIS preşedintele României: „Republica Moldova este cel mai afectat stat de agresiunea Rusiei, după Ucraina. Republica Moldova traversează o perioadă pre-electorală complexă și se confruntă cu amenințări hibride, chiar fără precedent. Și este esențial să o sprijinim. Siguranța Republicii Moldova înseamnă siguranța spațiului european.”

Republica Moldova a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană pe 3 martie 2022. Iar pe 23 iunie 2022, ne-a fost oferit statutul de țară candidat. La 14 decembrie 2023, Consiliul European a decis începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter