Interviurile și Reportajele Telejurnalului

Reportajele Telejurnalului: Coroana Română continuă să sprijine Republica Moldova în parcursul său european

post-img
Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, şi Principele Consort Raduși președintele R. Moldova Maia Sandu
Sursa foto: presedinte.md/tvr

Coroana Română continuă să sprijine Republica Moldova în parcursul său european. În aceste zile, o delegaţie condusă de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, şi Principele Consort Radu, au efectuat o vizită oficială la Chişinău. Programul de două zile a cuprins o serie de întâlniri la nivel oficial. Custodele Coroanei a purtat discuţii cu şeful preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

BFCO

 


MAJESTATEA SA MARGARETA CUSTODELE COROANEI ROMÂNE: „-Majestatea Voastră, bine aţi venit la Chişinău. Mă bucur să vă revăd!

-Bine v-am regăsit, doamnă preşedinte!”

Potrivit membrilor Consiliului Regal, una dintre teme discuţiilor de la Chişinău a vizat modul în care Familia Regală a României poate sprijini, în continuare, aderarea Republicii Moldova la blocul comunitar. În special, în contexul în care, recent, Comisia Europeană a recomandat ţărilor membre ale Uniunii să iniţieze negocierile pentru aderare.

BFCO

MAIA SANDU preşedintele Republicii Moldova: „I-am transmis Majestăţii Sale aprecierile noastre pentru tot sprijinul pe care îl avem din partea Casei Regale pe calea integrării europene. Coroana sprijină integrarea europeană a Republicii Moldova şi comunică cu reprezentanţii statelor membre ale Uniunii Europene astfel încât să avem o atitudine pozitivă în decembrie pentru iniţierea negocierilor. Familia Regale este un susţinător ferm a Republicii Moldova şi îi mulţumim foarte mult.”

În cadrul întrevederii, Coroana Română şi-a reiterat sprijinul constant şi necondiţionat faţă de Republica Moldova în aspiraţiile sale europene. Un accent aparte a fost pus pe eforturile de consolidare a legăturii istorice şi culturale între Casa Regală şi Republica Moldova.

ASR PRINCIPELE RADU AL ROMÂNIEI: „Şeful statului ca şi întreaga naţiune trăieşte cu o mare presiune zilnică pentru că vulnerabilitățile ţării există şi ele nu au o legătură foarte mare cu părerea celor de la Bruxelles sau ce orientare are guvernarea. O vindecare a unei societăţi nu se poate face peste noapte, indiferent cât de multă dorinţă ar fi. Iar atunci când ai alături o tragedie de asemenea proporţii, precum ar fi cea din Ucraina, nu are cum să fie viaţa cetățeanului uşoară. 

Majestatea Sa este foarte conștientă de faptul că fragilitatea continue să se manifeste, că dificultăţile sunt enorme în continuare şi că este foarte, foarte dificil de făcut progrese, în pofida la toată susţinerea care există din diverse locuri, mai ales pe continentul european. De aceea, apreciem atât de mult demnitatea cu care lucrurile se desfăşoară aici; nimeni nu se plânge, toată lumea o face cu fruntea sus, cu mândrie, cu o profundă înţelegere asupra dificultăţilor şi importanţei idealurilor, a dezideratelor.

Şeful statului a fost limpede şi concret legat de paşii următori, nu a făcut exagerat de multe introduceri, a vorbit despre lucrurile care dor, despre cele ce prezintă o mare urgenţă în diverse domenii, precum: economie, educaţie, justiţie etc. Noi nu am făcut altceva decât să încercăm să echilibrăm efortul nostru şi în afara graniţelor, adică de a face această pledoarie de care vorbeaţi, dar şi în interiorul ţării unde sunt o mulţime de proiecte care, prin Patronajul Regal sau prin intermediul unei cooperări între instituţiile noastre, se pot face paşi înainte pentru învăţământ, sănătate, pentru domeniul social şi economic – în mod special.”

Principele Radu al României a mai menţionat că Familia Regală urmăreşte cu atenție agenda multilaterală de la Chişinău şi rămâne un promotor important al intereselor Republicii Moldova în faţa capitalelor europene.

ASR PRINCIPELE RADU AL ROMÂNIEI: „Coroana are datoria istorică, morală şi practică de a dezvolta pe cât de putinţă acest enorm potenţial care există. Spre deosebire de autoritatea politică ce se schimbă la fiecare patru ani, întrucât asta e legea democraţiei, Coroana veghează asupra lucrurilor de lungă durată care sunt legate de mândrie, încredere de sine, demnitate, stabilitate şi cât mai multă forţă de a prevedea lucrurile pentru un număr lung de ani. Acesta este motivul pentru care ne preocupăm de educaţie, sănătate, proiecte sociale, sport, cercetare, ştiinţă.

De fapt, mă gândeam că dacă Republica Moldova are norocul de a îşi îndeplini visele din acest an şi cei ce urmează, abia când îşi va vedea toţi sacii în căruţă atunci va începe misiunea propriu-zisă a Coroanei. Atunci Coroana va avea de militat pentru ca toate aceste lucruri să rămână stabile, să nu se piardă şi să se facă din ce în ce mai bine auzite şi productive, adică visele să devină o realitate solidă. 

Mai cu seamă că după ce o să ajungeţi în Uniunea Europeană vor începe divergenţele, comparaţiile, reproşurile, părerile de altă natură - de aici se vor întâmpla lucrurile ce sunt omniprezente în România astăzi sau în alte ţări mai nou venite în Uniune. Însă face parte din aceeaşi familie, scopul căruia este de a consolida democraţia şi nu pentru a diviza naţiunea.”

Republica Moldova are nevoie mai mult ca niciodată de umeri puternici ai diplomaţiei pentru a face faţă crizelor regionale, a spus Principele Radu. Alteţa Sa Regală a declarat că familia Regală Română îşi va respecta, în continuare, angajamentul asumat faţă de Republica Moldova, în baza principiilor de limbă, cultură, istorie şi neam.

ASR PRINCIPELE RADU AL ROMÂNIEI: „În acest moment este o enormă şansă pentru a schimba viaţa multor generaţii de români care se vor naşte de aici încolo. Un lucru care impresionează foarte mult Vestul este faptul că Republica Moldova – venită mai târziu pe această listă a candidaţilor, demonstrează atât de multă rigoare, perseverenţă, demnitate. Făcând acest pas către Uniunea Europeană (n.r: de către Republica Moldova) toată regiunea va avea de câştigat, România va fi fericită pentru că este mult mai sigură dacă această parte a Europei de Est devine stabilă, vocea căreia va fi mai puternică.”

Delegaţia condusă de Custodele Coroanei a fost însoţită în Republica Moldova de şeful Casei Majestății Sale, Constanța Iorga, şi de cancelarul Casei, Traian Sârcă. Ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian–Leon Ţurcanu, a subliniat importanţa vizitei în condiţiile în care Republica Moldova se află la o intersecţie din punct de vedere economic şi geopolitic.

EXCELENŢA SA Cristian-Leon Țurcanu ambasadorul României în Republica Moldova: „Este o continuare a vizitelor regale care au loc în Republica Moldova pe acest mal al Prutului iar momentul este deosebit de plăcut după recomandările Comisiei Europene în ceea ce priveşte începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Ambasada este, bineînțeles, întotdeauna alături de Familia Regala când se află în Republica Moldova, participăm şi noi la programul oficial al Majestăţii Sale, Custodele Coroanei, precum am făcut-o şi la finalul anului trecut.”

Custodele Coroanei a vizitat şi Academia de Ştiinţe a Moldovei, unde a avut loc ceremonia solemnă de înmânare a însemnelor de Membru de Onoare al Academiei Majestăţii Sale.

MAJESTATEA SA MARGARETA CUSTODELE COROANEI ROMÂNE: „-Coroana, limba şi credinţa sunt constante ale poporului nostru. Aşa să ne ajute Dumnezeu!”

În cadrul ceremoniei, a fost prezentată cartea "Regele Mihai şi Basarabia", lucrare semnată de doctorul habilitat Aliona Grati.

ALIONA GRATI doctor habilitat: „Am trăit cu multă inimă şi cu multă pasiune acest subiect. Am simţit durerea pe care a avut-o Regele Mihai atunci când a văzut Chişinăul distrus, am simţit durerea basarabenilor care şi-au amintit de Regele Mihai.”

Festivitatea s-a încheiat cu un recital muzical susţinut de elevii Liceului Republican de muzică "Ciprian Porumbescu" din Chişinău.

CEZAR MOLDOVEANU elev, 8 ani: „Am cântat renumita piesa "Scena de Balet" de Charles de Beriot; Bolero, Valsul şi sfârşitul. Este o onoare pentru mine să cânt în faţa Majestăţii Margareta”.

ADRIANA BABIN naistă: „Este un moment istoric pentru mine, mai cu seamă că mi-am făcut studiile la Iaşi în România, ţara care mi-a oferit platformă pentru învăţământ, o deschidere către piaţa europeană, către cele mai mari scene. Sunt recunoscătoare universului pentru că m-a adus în acest punct pentru că această evoluţie pe scenă, cu siguranţă, marchează un moment foarte important în cariera mea de muzician.”

În cea de-a doua zi a vizitei la Chişinău, Casa Regală Română a mers la Universitatea de Stat din Moldova. În Aula "Regina Maria", Custodele Coroanei și Principele Consort s-au întâlnit cu profesorii și studenții. Delegaţia oficială a oferit şi o donaţie de carte.

IGOR ŞAROV rector, Universitatea de Stat a Moldovei: „Majestatea Voastră, prin prezenţa dvs. în acest spaţiu al cunoașterii, aducem un omagiu nu doar unei personalităţi regale remarcabile aşa precum a fost Regina Maria, ci şi dinastiei române care a dus ţara pe făgașul modernizării, înscriindu-o în rândurile ţărilor independente.”

ALEXANDRU ARSENI semnatar al Declaraţiei de Independenţă: „Această vizită a Majestăţii Margareta cu Principele Radu semnifică un pas foarte important şi o acţiune care uneşte verigele lanţului rupt în 1940. Majestatea Sa o face pe calea cunoaşterii, prin educaţia tinerei generaţii spre unitate naţională a naţiunii române. Diplomaţia de care dă dovada Casa Regală demonstrează grija părintească al unităţii.”

De-a lungul anilor, Familia Regală română a implementat o serie de proiecte sociale, economice şi educaţionale în Republica Moldova, între care şi burse pentru studenţi.

ROMAN DONOS beneficiar, bursa "Regele Ferdinand I", 2022: „Această bursă este o oportunitate pentru mine în calitate de tânăr specialist şi viitor funcţionar public deoarece această diplomă nu este doar o dovadă a cunoştinţelor şi rezultatelor mele academice, ci este un argument în plus că noi, tinerii, care suntem viitorul Republicii Moldova, manifestăm un interes deosebit pentru a învăţa şi a desluşi acele cunoştinţe pe care le dobândim la universitate.”

MILENA MORARI beneficiar, bursa "Regina Maria", 2023: „Este, în primul rând, o recunoaştere a eforturilor şi meritelor pe care, noi, până la acest moment le depunem. Această bursă demonstrează că nu doar studenţii muncesc zi de zi, ci şi de faptul că la Universitatea de Stat din Moldova se mizează pe calitate în învăţământ.”

Custodele Coroanei a avut o întrevedere şi cu guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Octavian Armaşu, şi a făcut un tur de forţă al  instituţiei.

„V-aţi oprit să admiraţi această monedă. Este din aur şi dedicată unului dintre cei mai îndrăgiţi poeţi basarabeni  - Grigore Vieru. Poet care ne-a lăsat cele mai frumoase versuri despre şi închinate mamei”.

OCTAVIAN ARMAŞU guvernatorul Băncii Naţionale a Republicii Moldova: „Suntem onoraţi de vizita Familiei Regale la Banca Naţională a Moldovei. Este o vizită foarte simbolică, în contextul în care Banca Naţională a Moldovei mizează foarte mult pe susţinerea statului român şi a Băncii Naţionale a României alături de care am implementat foarte multe reforme, aici, în Republica Moldova, inclusiv reforma bancară care ne asigură astăzi o stabilitate economică şi o rezilienţă a sistemului financiar bancar. Am discutat despre proiecte comune pe care am putea să le implementăm cu Banca Naţională, cu susţinerea Familiei Regale; proiecte orientate spre educaţie, spre tineri.”

Vizita Casei Regale se numără printre proiectele prin care Familia Regală întăreşte permanent legăturile istorice, culturale şi sociale între România şi Republica Moldova. Principele Radu a subliniat că agenda Coroanei rămâne, în continuare, susţinerea Republicii Moldova în cadrul vizitelor externe.

ASR PRINCIPELE RADU AL ROMÂNIEI: „Vom încercă să continuăm susţinerea cu argumente a motivaţiei "De ce Republica Moldova şi Ucraina trebuie cât mai repede să facă paşii spre a deveni membru al Uniunii". Acest lucru trebuie făcut permanent şi în toate părţile pentru că nu toate capitalele răspund la fel, nu e niciun secret că nu toate ţările văd cu exact aceiași ochi calitatea de membru a acestor două ţări; cu atât mai mult nu ne vom opri, în pofida faptului că semnele sunt bune. 

Vom face o vizită în Regatul Belgiei care are anul viitor preşedinţia Uniunii Europene în primele şase luni, vom face încă o vizită la Luxemburg pentru că este o capitală cu foarte multe instituții europene şi cu un cuvânt important de spus în Uniune. De asemenea, vom face o vizită în Finalanda care este o ţară foarte apropiată de Republica Moldova din multe puncte de vedere.

În a doua parte a anului vom încerca să facem exact acelaşi lucru, să urmărim preşedinţia Uniunii Europene, va fi în Ungaria, dar şi să ne concentrăm pe vizite din regiune în anumite puncte cheie, precum a fost Polonia, în iulie, cadru unde există un parteneriat puternic cu Republica Moldova în domenii precum cel al economiei şi apărării, dimensiune pe care putem să le încurajăm prin susţinerea noastră.”

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, s-a născut la Lausanne, Elveţia, pe 26 martie 1949. Este prima fiica a Regelui Mihai I şi a Reginei Ana a României. A fost desemnată oficial Principesă Moștenitoare în anul 1997, printr-un discurs istoric susţinut de Regele Mihai.  Se întâmpla pe 30 decembrie, în fața a 200 de participanți la dineul oferit de Familia Regală, printre care se numărau autorități din România și reprezentanți de frunte ai societății civile.

„-Doresc ca prima mea fiică, Margareta, să succeadă în toate drepturile şi prerogativele mele când Atotputernicul va decide că mi-a sosit clipa.”

A fost numită, apoi, Custodele Coroanei române în anul 2007. Majestatea Sa Margareta este șeful Familiei Regale a României și suveranul Casei de România de pe 5 decembrie 2017, când a succedat tatălui său, Regele Mihai I. Aceasta a fost a 20-ea vizită a Familiei Regale române în Republica Moldova, din 2005 şi până acum.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor