Politic

Cooperarea R. Moldova cu UE în domeniul securității și apărării discutată cu Grupul de lucru pentru Europa de Est și Asia Centrală al Consiliului UE

post-img
Cooperarea R. Moldova cu UE în domeniul securității și apărării discutată cu Grupul de lucru pentru Europa de Est și Asia Centrală al Consiliului UE

Secretarul de stat Vladimir Cuc a discutat cu reprezentanții Grupului de lucru pentru Europa de Est și Asia Centrală al Consiliului Uniunii Europene (COEST), care întreprind o vizită de documentare în Republica Moldova.

Oficialul basarabean a informat detaliat pe reprezentanții statelor membre ale UE despre dialogul Republica Moldova – Uniunea Europeană în domeniul securității și apărării, salutând aprofundarea continuă a cooperării.

„Suntem recunoscători Uniunii Europene pentru contribuția semnificativă la reziliența Republicii Moldova oferită în special prin intermediul Instrumentului European pentru Pace și Misiunii de Parteneriat al UE în Republica Moldova (EUPM). Vom continua să contribuim la securitatea regională și globală prin participarea la misiunile UE în cadrul Politicii de Securitate și Apărare Comună, precum și prin alinierea graduală la pozițiile și măsurile restrictive ale UE în cadrul Politicii Externe și de Securitate Comună.” – a subliniat secretarul de stat Vladimir Cuc.

În cadrul sesiunii de întrebări-răspunsuri diplomatul moldovean s-a referit la prioritățile politicii externe a Republicii Moldova în contextul actual internațional, evidențiind în acest context rolul Strategiei Securității Naționale.

În contextul divizării recente a competențelor între Ministerul Afacerilor Externe și Biroul pentru Integrare Europeană al Cancelariei de stat, atenția ministerului este concentrată în partea ce ține de procesul de aderare a țării noastre la UE pe capitolul 31 Politica externă, de securitate și apărare, dar și pe menținerea dialogului politic cu statele membre ale UE.

Secretarul de stat a relatat despre formatele de dialog strategic cu partenerii-cheie non-UE precum este SUA și Marea Britanie care ajută la coordonarea acțiunilor și proiectelor de asistență.

Notă: COEST reprezintă unul din grupurile de lucru geografice ale Consiliului UE, care reunește la nivel de experți reprezentanții la toate 27 de state membre ale UE. COEST examinează subiectele aferente cooperării bilaterale dintre Republica Moldova - UE și pregătește discuțiile la nivelurile ierarhice superioare – reprezentanților permanenți pe lângă UE sau miniștrilor afacerilor externe ale statelor membre ale UE.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter