Social

Recensământul populaţiei şi al locuinţelor din R. Moldova s-a încheiat. Aproape 2 milioane și jumătate de persoane, recenzate

Recensământul populaţiei şi al locuinţelor din R. Moldova s-a încheiat. Aproape 2 milioane si jumătate de persoane, recenzate

Recensământul populaţiei şi al locuinţelor din Republica Moldova s-a încheiat. Aproape 2 milioane și jumătate de persoane au fost recenzate iar munca autorităților nu a fost uşoară. În unele cazuri recenzorii au fost agresaţi, iar unii cetățeni au refuzat fără motiv să participe la colectarea datelor.

În 3 luni de recensământ au fost intervievate 2 milioane 448 mii de persoane cu şi fără reşedinţă în Republica Moldova. Aproape patru mii de cetățeni au refuzat să participe la recensământ. OLEG CARA director, Biroul Naţional de Statistică: „În total numărul persoanelor care au refuzat la anumite etape de colecatre a datelor a fost de 10200. Numărul celor care au rămas pe poziţiile sale este de circa 3900 de persoane. Persoanele care nu au participat la recensământ sunt pasibile de aplicarea sancţiunilor. Circa 50 de procese verbale au fost întocmite.”

Aproape 4 mii de renzori au fost implicati in cercetarea sociologică iar munca nu a fost usoară.

GABI LUNGU recenzor: „Alungată de la uşă este puţin spus, am avut situaţii când au încercat să ne apuce de mâini, să ne tragă, să ne împingă să asmute câinii asupra noastră pentru că aveau şi câini de companie. Au fost cazuri în care aţi fosta agresată verbal sau fizic d-voastră sau chiar colegii? -Da, o spun deschis. Am fost agresaţi şi verbal şi fizic, dar nu am rămas cu sechele.”

A fost primul recensământ organizat în format digital unde datele au fost inregistrate pe tablete digitale. Autoritățile au alocat pentru intreg procesul 329 de milioane de lei.

JAN DEMIDOVITS MEKELAINEN reprezentat, Delegaţia Uniunii Europene: „Pentru acest exerciţiu de recenzare a populaţiei şi a locuinţelor, UE a oferit suport în valoare de două milioane de euro. De asemenea, am oferit sprijin şi Biroului Naţional de Statistică care a primit 3000 de tablete pentru coolectarea datelor la acest recensămâmnt.”

ARTUR MIJA secretar general al Guvernului: „Datele obţinute ne vor ajuta să proiectăm mai bine infrastructura, să modernizăm educaţia, să îmbunătăţim serviciile sociale şi de sănătate. Şi să luăm decizii bazate pe necesităţile oamenilor.”

NATALIA PLUGARU reprezentant adjunct, UNFPA Moldova: „Vreau să aduc sincere mulţumiri tuturor cetăţenilor care au participat la acest exerciţiu, dra şi echipa biroului Naţional de Statistică pentru acest drum lung şi dificil în care aţi demostrat profesionalism.”

Următoarea etapă este post-recenzarea, care se va desfăşura în perioada 15 iulie -11 august. 160 de recenzori vor merge la anumite adrese şi vor verifica datele colectate. Rezultatele finale ale recensământului vor fi disponibile până la sfârşitul anului 2025 şi vor fi folosite pentru politicile publice de dezvoltare a ţării.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter