Economic

De la începutul anului agenții economici din stânga Nistrului au platit taxe de peste 8 milioane de lei în bugetul Republicii Moldova

De la începutul anului agenții economici din stânga Nistrului au platit taxe de peste 8 milioane de lei în bugetul Republicii Moldova

Chiar dacă sunt nemulțumiți de prevederile noul Cod Vamal al Republicii Moldova, agenții economici din stânga Nistrului se conformează treptat. De la începutul anului, aceste firme au platit taxe de peste 8 milioane de lei, informează ministerul Finanțelor și Seviciul Vamal. Autorităţile constituţionale estimează că Tiraspolul va pierde peste 16 milioane de dolari pe an, după modificarea Codului Vamal.

Din 1 ianuarie 2024, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Vamal, companiile din stânga Nistrului nu mai sunt scutite de la plata taxei vamale, care poate ajunge până la 30% din valoarea mărfurilor la trecerea frontierei. Cu toate acestea, de la începutul anului aproape 200 de companii din raioanele de est au importat mărfuri pe teritoriul Republicii Moldova şi au plătit taxe de 8,4 milioane de lei. Iar problemele apărute au fost discutate de agenții economici din stânga Nistrului cu autoritățile constituționale de la Chișinău în cadrul unei ședințe organizată la Camera de cormerț și Industrie și în cadrul Consiliului economic de pe lângă prim-ministru.

SERGIU HAREA președinte CCI: „De exemplu obținerea certificatului de origine euro1 pentru agenții ec. din regiunea transnistreană  care sunt procedurile vamale sau cele interne de libera circulație a mărfurilor   din regiunea transnistreană pe teritoriul RM.  În regiunea transnistreană nu există TVA  și e o problemă cu care se confruntă agenții economici când ei exportă de pe teritoriul vamal al RM inclusiv în țările CSI și piața UE. Al treilea subiect a fost cu conturi în băncile autohtone. Încercăm să găsim soluții pe fiecare din aceste subiecte, inclusiv ce ține de uzina metalurgică.”

Serviciul Vamal informează că, în luna ianuarie, companiile transnistrene au depus 578 de declarații vamale iar pentru 262 dintre acestea a fost achitată taxa vamală.

OLEG SEREBRIAN vicepremier pentru Reintegrare: „CCI va avea mai multe reuniuni cu reprezentanții din stânga Nistrului, evenimente la care vor fi prezenți și colegii noștri de la Serviciul vamal și de la alte instituții competente. cea mai mare parte din aceste intreprinderi erau la curent încă de anul trecut, pentru că acționează prin intermediul brokerilor,  mulți au depus solicitări privind scutiri în conformitate cu acordurile de liber schimb pe care le are RM.”

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie spune că principala problema a celor din regiunea separatistă e legată de taxa de import a materiei prime provenite din țările cu care Republica Moldova nu are Acorduri de comerț liber, motiv pentru care Tiraspolul va pierde anual câteva milioane de dolari.

SERGIU HAREA președinte CCI: „Suntem permanent în discuții cu autoritățile publice pentru a încadra agenții economici din regiunea transnistreană în spațiul economic al Republicii Moldova.”

OLEG SEREBRIAN vicepremier pentru Reintegrare: „Sigur că orice schimbare de lege are nevoie de o perioadă de adaptare, ca oamenii să înțeleagă cum funcționează, care sunt exact prevederile atât în dreapta Nistrului cât și în stânga Nistrului pentru că noul cod vamal nu este exclusiv doar pentru cei din stânga Nistrului.”

Ca răspuns la modificările legislative făcute de Chişinău, autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au impus, din 17 ianuarie, taxe vamale ilegale pentru fermierii din regiunea Dubăsari care au terenuri în zona separatistă. Vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat că, în pofida presiunilor Tiraspolului, Chișinăul nu va renunța la modificările din Codul vamal, iar pentru fermierii din Dubăsari, autoritățile constituţionale iau în calcul măsuri de sprijin.


OLEG SEREBRIAN vicepremier pentru Reintegrare: „Aici trebuie și oficiul teritorial și autopritățile din raion să facă toate calculele în baza cărora să putem opera, pentru că trebuie să știm ce are de gând să cultive în acest an, ce volum prognozabil de roadă poate fi ca să aplicăm ajutoarele respective.”

La Agenția Servicii Publice în regiunea transnistreană sunt înregistrați circa 2.200 de agenți economici.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter