Justiție

Trei candidați vor susține etapa interviului pentru funcția de procuror general al R. Moldova

Trei candidați vor susține etapa interviului pentru funcția de procuror general al R. Moldova

Săptămâna viitoare vom afla cine va fi procurorul general al Republicii Moldova. Trei candidaţi au primit undă verde de la Consiliul Superior al Procurorilor pentru a merge în a doua etapă, cea a interviului. Un fost lector universitar a fost exclus, din cauza dosarului incomplet.

floare carpet

Membrii Consiliului Superior al Procurorilor au examinat astăzi dosarele a patru candidaţi la funcţia de procuror general. Fostul lector universitar, Grigore Vornicescu, a fost exclus din concurs, cu votul unanim al CSP. Au rămas trei în cursă.


MARIANA CHERPEC, membru CSP: „În urma verificării tuturor documentelor din dosarul de concurs, s-a constatat că dumnealui nu întruneşte una din condiţiile prevăzute de lege şi anume anterior nu a deţinut cel puţin cinci ani funcţia de judecător, procuror, avocat sau ofiţer de urmărire penală. Dumnealui nu a prezentat tot setul de acte. Vorbim de cazierul judiciar detaliat, care dumnealui l-a prezentat peste termenul limită.”

Următoarea etapă a concursului, interviul, se va desfăşura pe 30 mai. În faţa comisiei sunt aşteptaţi cei trei candidaţi - procurorul general intermiar Ion Munteanu, procurorul şi şeful Procuraturii Anticorupţie, Octavian Iachimovschi, şi procurorul anticorupţie Alexandru Cernei. Candidatul care va acumula cel mai mare punctaj va fi propus pentru desemnare preşedintelui Republicii Moldova, însă nu înainte de a fi evaluat de Comisia Vetting.


floare carpet

DUMITRU OBADĂ, preşedintele CSP: „După proba interviului, fiecare membru punctează candidaţii care sunt în concurs. Se stabileşte media finală, iar în 24 de ore noi trebuie să anunţăm punctajul final şi anunţarea câştigătorului. Urmează să fie propus procedurii de vetting câţtigătorul concursului. Cel mult două persoane pot fi. Dacă departajarea este nesemnificativă, iarăşi, decizia aparţine consiliului pentru a determina dacă merge o persoană sau două în faţa comisiei vetting.”


Procurorul general ar trebui ales până la sfârşitul lunii iunie. Este una dintre condiţiile Comisiei Europene pentru începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE.


VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiţiei: „Alegerea, selecţia şi numirea unui procuror general într-adevăr a fost punctat. Şi noi am explicat că a fost ajustat regulamentul. A fost anunţat un nou concurs. Am examinat adminisibilitatea dosarelor şi am fixat deja data interviului. Ceea ce arată că ne apropiem în vederea realizării acestui angajament, care este, d efapt, important şi pentru ţara noastră, deoarece este o funcţie importantă care trebuie asumată de un viitor procuror.”


Funcţia de procuror general a devenit vacantă după ce Alexandr Stoianoglo a fost demis. El este cercetat pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu. Stoianoglo respinge toate acuzaţiile.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter