Salariul mediu lunar brut în Republica Moldova a crescut cu 15%, faţă de trimestrul al doilea al anului 2023, ajungând la 14 mii de lei. Cel puțin asta arată datele Biroul Național de Statistică. În ce sectoare s-au dat cele mai mari, dar și cele mai mici salarii, și cât de mulțumiți sunt oamenii, în special cei de la sate, de veniturile lor, ne spune Natalia Chicu.
NATALIA CHICU, jurnalist TVR MOLDOVA: „Datele Biroului Național de Statistică arată că majorarea salariului mediu brut se observă în firmele cu patru sau mai mulți salariați, precum și în toate instituțiile bugetare. Cifrele arată că, în trimestrul II al anului, salariul mediu brut a ajuns la 14.069 de lei, cu 15,5% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, și cu 6,8% mai mult comparativ cu primul trimestru al acestui an. În sectorul bugetar, câștigul salarial mediu lunar a fost de 11.938 lei, în creștere de 17% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Comparativ cu trimestrul I 2024, cele mai mari creșteri ale salariilor s-au înregistrat în sănătate și asistență socială dar și serviciile de suport. Totuși cele mai mari lefuri le ridică angajaţii din sectorul informatică și comunicații, peste 34 mii de lei, urmate de activitățile financiare și de asigurări, peste 27 mii de lei, și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze şi apă caldă, peste 21 mii de lei.
La polul opus, cele mai mici câștiguri le au cei care activează în domenii precum alimentația publică, peste 8 mii de lei, agricultură, silvicultură și pescuit, puțin peste 9 mii de lei și arte sau activități de agrement, 10 mii de lei”.
SALARIUL MEDIU BRUT LUNAR, TRIMESTRUL II 2024
sursa: statistica.gov.md
Salariu mediu lunar 14.069 lei (+15,5%)
Sectorul bugetar 11.938 lei ( +17%)
Sectorul economic 14.791 lei (+15,1%)
CÂȘTIGUL MEDIU SALARIAL LUNAR PE DOMENII, TRIMESTRUL II 2024
sursa: statistica.gov.md
• informatică și comunicații – 34.070,7 lei;
• activități financiare și de asigurări – 27.435,9 lei;
• producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze şi apă caldă – 21.187,9 lei.
• activități de cazare și alimentație publică – 8.924,7 lei;
• agricultură, silvicultură și pescuit – 9.057,4 lei;
• artă, activități de recreere și de agrement – 10.292,8 lei.
CELE MAI MARI CREȘTERI ALE CÂȘTIGULUI SALARIAL
sursa: statistica.gov.md
• sănătate și asistență socială – 14,9%;
• activități de servicii administrative și servicii de suport – 14,8%;
• producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat – 14,4%.
CREȘTERI SALARIALE, TRIMESTRUL II 2024, COMPARATIV CU TRIMESTRUL II 2023
sursa: statistica.gov.md
• industria extractivă – 30,9%;
• distribuția apei, salubritate, gestionarea deșeurilor – 22,5%;
• tranzacții imobiliare – 20,3%.
„Lucrăm în agricultură. Mai avem cote rămase de la moşnegi, de la părinţi şi e foarte greu. Să facem, să construieşti nu ai de unde, doar peste hotare. Rămân copii, rămân soţiile, rămâne tot”.
„Lucrez la şcoală măturător. Venitul e de patru mii de lei. Ne descurcăm cu gospodăria, cu animalele. Mai ţinem una alta, vacă, păsări, pământ. Asta este. Din altă parte venit nu avem”.
„Când şi cum, până la 15-20 de mii. Asta să lucrezi aşa să nu te fugărească tare şi să mai reuşeşti să faci şi pe acasă ceva. După posibilitate cumpără, deoarece altfel nu ajunge. Numai ce e necesar, ce trebuieşte, altceva nu”.
„Până la 14 mii am. Sunt persoane care au şi mai mult, au 20-30 de mii. E foarte bine, plătesc la timp, niciodată nu întârzie. E super. Aici în Moldova, cu aşa salariu e foarte bine. Să fac ceva acasă, să cumpăr o uşă sau să fac o reparaţie, nu îmi ajunge. Numai de cheltuieli pentru copii, dar pentru altceva nu”.
Experți în economie spun că majorarea salariilor este un ecou al inflației, oamenii de afaceri fiind nevoiți să facă aceste ajustări din cauza presiunii prețurilor din ultimii doi ani.
VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: „Această creștere nu este doar nominală dar și reală, ținând cont că în acest an inflația este una mică.
Dar această creștere ne întoarce la anul 2020, după puterea de cumpărare.
Și aici trebuie să dăm două elemente, primul: În Chișinău, salariul este de două ori mai mare decât media pe țară, iar la sat de două ori mai mic.
Apropo, anul acesta salariul mediu în RM, malul drept, va fi de două ori mai mare decât pe malul stâng. Și alt aspect pozitiv: în 2000, salariul în Moldova era de 35 ori mai mic decât în zona UE, acum e de 3,5 ori. La noi salariile au crescut foarte rapid comparativ cu țările dezvoltate”.