Actualitate

Partidul ȘOR cere la CEDO anularea rezultatelor alegerilor locale generale din noiembrie 2023. Igor Grosu: „Grupările criminale nu îşi au locul în spaţiul politic”

Partidul ȘOR cere la CEDO anularea rezultatelor alegerilor locale generale din noiembrie 2023. Igor Grosu: „Grupările criminale nu îşi au locul în spaţiul politic”

Membrii Partidului Şor, declarat neconstituţional, susţin că s-au adresat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru a cere anularea rezultatelor alegerilor locale generale din noiembrie 2023. Anunţul vine după ce, acum două zile, magistraţii au declarat neconstituțională legea care interzice candidatura în alegeri a unor persoane asociate partidelor scoase în afara legii. Deputaţii PAS susţin că ar putea modifica legislaţia.

Reprezentanții fostului partid Șor, scos în afara legii, susţin că au depus mai multe cereri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi solicită  ca rezultele alegerilor din noiembrie 2023 să fie anulate.

MARINA TAUBER deputată neafiliată: „Hotărârea Curţii Constituţionale nu poate rămâne doar pe hârtie. Imediat după publicarea hotărârii motivate a Înaltei Curţii demarăm procedurile juridice pentru a contesta rezultatele alegerilor locale generale din anul 2023. Vom solicita anularea rezultatelor și organizarea noilor alegeri locale, cu participarea tuturor candidaților posibili în condiţii egale şi democratice”.

Membrii Comisiei parlamentare juridice, numiri şi imunităţi recunosc faptul că modificările la Codul Electoral au fost făcute în grabă. Astfel că legea ar putea fi modificată din nou.

IGOR CHIRIAC secretar, Comisia juridică, numiri şi imunităţi: „A fost necesar la acel moment să adoptăm în regim de urgenţă această prevedere egală. Nu a fost timp suficient ca să oferim deputaţilor din opoziţie aşa cum a spus Curtea Constituţională dreptul de a depune amendamente, dar această urgenţă a fost dictată de necesitate pentru ca la acel moment să nu admitem înregistrarea acelor care erau afiliaţi partidlui condus de cei de la Kremlin şi din acest motiv a fost aprobată legea în regim urgent”.

IGOR GROSU preşedintele Parlamentului: „Ceea ce  eu vă promit este că vom analiza atent această decizie şi vom reveni cu modificări la Legislaţie pentru a nu permite bandiţilor în continuare să influenţeze procesele politice, să le compormită, pentru că asta ei vor. Vor să compormită parcursul nostru european, să corupă alegătorii. Astfel de grupări criminale nu îşi au locul în spaţiul politic, democratic al Republicii Moldova. Asta eu vă asigur”

În data de 26 martie, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a declarat neconstituțională legea care interzice candidatura în alegeri a unor persoane asociate partidelor scoase în afara legii. Şi analiştii de la Chişinău au afirmat că decizia magistraşilor era previzibilă în contextul în care modificările au fost făcute în grabă, fără consultări.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter