Justiție

Peste 200 camioane aşteaptă de aproape cinci zile la postul vamal Costești-Stânca

Cozi la vamă
Sursa video: TVR MOLDOVA

Coadă de peste trei kilometri la postul vamal Costești-Stânca. Peste 200 camioane aşteaptă de aproape cinci zile, atât pe sensul de intrare cât şi pe sensul de ieşire din Republica Moldova. Situaţia a fost confirmată de Serviciul Vamal care dă asigurări că funcţionarii lucrează la capacitate maximă, atât cât le permite infrastructura deficitară a postului vamal.

ZFR

„De cât timp staţi în coadă? Noi de 5 zile. De luni noaptea.”

„Jumătate de kilometru am mers azi. Sper că mâine voi trece pe partea română. Încă o zi trebuie să stau.”

„Nu ştim, lucrează vama greu. Deja de cât timp staţi în rând? De marţi.”

Între timp, viaţa șoferilor s-a transformat într-un coşmar. Pentru că nu există magazine sau un restaurant în apropiere, conducătorii auto îşi pregătesc mâncarea chiar în drum.

Am mers 5 km pe jos până la supermarket, facem ciorbă acum mâncăm. Nu lucrează sâmbătă şi duminică, mai stăm până săptămâna viitoare. Suntem foarte obosiţi. 

ZFR

Nu avem unde să stăm, toalete nu există, nu avem nici o condiţie. 00,57

Între timp, șeful Biroului Vamal Nord susține că postul vamal Costești activează la capacitate maximă, dar infrastructura lui este depăşită.

NICOLAE MAZANCA şef, Biroul Vamal Nord: „Noi avem două piste pe ieșire, două piste pe intrare. Din start, acest post vamal a fost deschis doar pentru persoane fizice. Acolo e o problemă foarte mare. Este barajul, digul care din caz de Doamne Fereşte poate să fie avariat, vă daţi seama ce poate să se întâmple. Noi avem în jur de 120 de camioane în 24 de ore. Asta e încurcătură foarte mare, nici 15 minute la o unitate de transport, la un camion. Plus la asta noi avem autoturisme, avem autocare cu pasageri.”

În ultimele 24 de ore, postul vamal Costești a fost traversat de aproape 500 de vehicule, dintre care 126 de camioane.

TATIANA ŞOMPOL ofiţer de presă, Serviciul Vamal: „Capacitatea Serviciului Vamal de a perfecta un număr mai mare de autocamioane este strict dependentă de posibilitatea deplasării acestora după acordarea liberului de vamă, or, funcționarii vamali din Republica Moldova pot perfecta și permite trecerea la atâtea camioane câte fizic pot trece spre control la partea română, fără a bloca trecerea peste baraj. La această oră, în apropierea postului staționează un număr de circa 200 camioane care așteaptă să treacă spre perfectarea formalităților de control vamal.”

De la începutul războiului în Ucraina, agenții economici din Republica Moldova care exportau mărfuri în această ţară s-au reorentat spre piața europeană. Totodată, exportatorii din Ucraina îşi transportă mărfurile prin Republica Moldova şi de aceea posturile vamale de la frontiera moldo-română sunt suprasolicitate.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter