Extern

Primul soldat rus judecat pentru crime de război în Ucraina are doar 21 de ani. Cine este Vadim și ce a făcut

post-img
Primul soldat rus judecat pentru crime de război în Ucraina
Sursa foto: Replica Media

O instanță din Kiev va demara primul proces pentru crime de război, de la începutul războiului din Ucraina. Un soldat rus de doar 21 de ani, acuzat că a ucis un civil de 62 de ani, va fi dus în fața judecătorului vineri. Între timp, procurorul general al Ucrainei a înregistrat peste 11.000 de plângeri cu privire la crime de război, iar Unicef ​​a anunțat că cel puțin 100 de copii au fost uciși numai în luna aprilie.

Inculpatul care va fi dus la tribunalul districtual  din Kiev este Vadim Şişimarin, un tânăr de numai 21 de ani, comandantul  diviziei de tancuri Kantemirovskaia, care se află acum în custodia  autorităților ucrainene.

Se presupune că sergentul  Şişimarin luptase în regiunea Sumî din nord-estul Ucrainei când a ucis  un civil, pe 28 februarie, în satul Ciupohovka, potrivit The Guardian.

El  este acuzat că a tras focuri de armă în direcția unei mașini civile,  după ce convoiul său de vehicule a fost atacat de forțele ucrainene. A  luat mașina civilă, împreună cu alți patru soldați ruși, în încercarea  de a fugi de ucraineni.

Şişimarin l-a împușcat pe bărbatul neînarmat, care se afla pe o bicicletă și vorbea la telefon, după ce i s-a ordonat „să omoare un civil ca să nu-i denunțe ucrainenilor”, potrivit procurorilor.

Crima ar fi avut loc la „câțiva zeci de metri” de casa victimei și a fost comisă cu o pușcă AK-74.

Dosarul a ajuns săptămâna aceasta la o instanță penală. Un purtător de cuvânt al parchetului a declarat: „Procurorii  și anchetatorii SBU (serviciile secrete ucrainene) au adunat suficiente  dovezi ale implicării sergentului, fiind vorba de o crimă premeditată.  Pentru faptele sale, el riscă între 10 și 15 ani de închisoare sau chiar  închisoare pe viață.

Alte două cazuri de crime de război vor ajunge în câteva zile în instanță

Alte  două cazuri vor ajunge în instanță în zilele următoare, inclusiv unul  în care va fi judecat în lipsă Mihail Romanov, soldat rus acuzat de viol  și crimă. El este acuzat că a intrat într-o casă dintr-un sat din  regiunea Brovarski de lângă Kiev, în martie, a ucis un bărbat și apoi  i-a violat în mod repetat soția, în timp ce „a amenințat-o pe ea și pe copilul ei minor cu arma”.

Procesul  este o nouă mișcare diplomatică care crește presiunea asupra lui  Vladimir Putin, împreună cu planul Finlandei de aderare la NATO. Moscova  a numit anunțul Finlandei ostil și a amenințat cu represalii, inclusiv  cu măsuri „militare tehnice” nespecificate.

Secretarul  general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că finlandezii vor fi  „primiți cu căldură” și a promis un proces de aderare „ușor și rapid”.

Secretarul  de externe al Marii Britanii, Liz Truss, a cerut o reuniune a  miniștrilor de externe G7 pentru a echipa Ucraina la standardele NATO și  a menține sancțiunile împotriva Rusiei până când aceasta se va retrage  complet.

Potrivit BBC, Truss a spus la întâlnirea  din Germania: „Putin se umilește pe scena mondială. Trebuie să ne  asigurăm că se confruntă cu o înfrângere în Ucraina... Cea mai bună  securitate pe termen lung pentru Ucraina va veni din capacitatea ei de a  se apăra. Asta înseamnă să oferim Ucrainei o cale către echipamente la  standard NATO.”

Între timp, Ucraina a anunțat că a  distrus o navă de logistică a marinei ruse în apropiere de Insula  Șerpilor, dar Kremlinul este concentrat pe Finlanda, care anunță că vrea  să se alăture NATO, dar și pe Suedia, care ar putea să-i urmeze  exemplul.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter