Actualitate

Mihailo Podoliak: România continuă să ajute și a fost alături de Ucraina chiar din prima zi a invaziei rusești

post-img
Mihailo Podolyak

România a devenit unul dintre principalii parteneri ai Ucrainei, de aceea Kievul își dorește Acord de Colaborare în domeniul securității cu Bucureștiul. Declarațiile îi aparțin lui Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, în cadrul unui interviu Exclusiv pentru TVR M OLDOVA.

TVR MOLDOVA: La summitul de la Davos, șeful diplomației ucrainene, domnul Dmitro Kuleba, și domnul Iulian Fota, secretar de stat pentru afaceri strategice, au anunțat că Ucraina și România încep negocierile pentru un Acord de Colaborare în domeniul securității. Ce va presupune acest Acord și cum vor acționa părțile?

Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski: Detaliile unor astfel de Acorduri le vom putea discuta atunci când părțile vor ajunge la textul final, dar putem vorbi despre două substraturi ale acestui acord. Primul, în ceea ce ține de România, vreau să vă spun că a făcut foarte multe pentru Ucraina și continuă să facă chiar din prima zi a invaziei totale rusești. România este una dintre dintre cele mai active țări din Europa de Sud-Est și din punct de vedere logistic și de resurse care ajută Ucraina. Bucureștiul a subliniat mereu o atitudine caldă, de prietenie față de Ucraina și din punct de vedere economic, financiar și umanitar. Astăzi ne dorim ca aceste relații de parteneriat strategic și garanții de securitate să fie fixate într-un Acord și acest lucru are loc nu doar cu Bucureștiul, dar și cu alte state. Prin acest Acord vrem să fixăm din punct de vedere juridic relațiile bilaterale, în primul rând în cooperarea în domeniul industriei militare. Vrem să înțelegem cu ce stat putem coopera, unde putem avea investiții comune, de unde putem primi tehnică militară și în ce cantități, sau chiar și alte resurse care ne pot ajuta în coordonarea și construcția sistemului național de apărare. Un asemenea proces de negocieri se desfășoară și în relația cu România, care vreau să menționez că din prima zi a invaziei ruse a acordat un suport incomensurabil Ucrainei. Suport militar, financiar, logistic.”

Interviul exclusiv cu  Mihailo Podoliak va fi publicat în curând pe site-ul www. tvrmoldova.md și va fi canalul de YouTube al TVRMOLDOVA.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter