Politic

Analistul politic Ion Tăbârță: Republica Moldova a căpătat o importanță mare în ce privește circulația mărfurilor și a produselor

post-img
Ion Tăbârță

Prezent într-o intervenție prin Skype la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA, analistul Ion Tăbârță a comentat deciziile luate astăzi de Uniunea Europeană, potrivit cărora transportatorii de mărfuri autohtoni vor putea circula fără autorizație specială pe teritoriul Uniunii Europene și dublarea a cotelor de export la şapte categorii de produse agricole, Ion Tăbârță consideră că deciziile acestea au fost luate din timp și că intrau în vigoare chiar dacă Republica Moldova nu primea statutul de țară-candidat la aderarea la UE.

„Aceste decizii pot fi interpretate și în modul în care primirea statutului de țară candidat la aderarea la Uniunea Europeană au crescut opțiunile Republicii Moldova sau a crescut deschiderea UE față de R. Moldova, dar eu cred că aceste decizii au fost pregătite din timp. Probabil aceste decizii ar fi fost luate și dacă Republica Moldova nu primea statutul de țară candidat la aderarea la UE”, a declarat Ion Tăbârță.

Potrivit acestuia, aceste decizii sunt foarte importante în contextul războiului din Ucraina, când anumite circuite comerciale s-au întrerupt.

„Republica Moldova a căpătat o importanță mare în ceea ce ține circulația mărfurilor și a produselor în acest context regional complicat. Și creșterea cotelor pentru produsele din Republica Moldova este o noutate bună, dar problema este ca noi să avem capacitatea de a exporta. În trecut au mai existat situații în care am avut anumite cote, dar nu am avut capacitatea de a exporta. Iar aici avem o altă problemă a exporturilor - slaba tehnologizare și de aici geografia restrânsă a exporturilor în țările UE”, a spus Ion Tăbârță.

Deputatul PAS Vladimir Bolea a declarat în cadrul emisiunii că deși Republica Moldova are 40 de mii de de tone la mere, în 2021 a exportat doar 1 000 de tone, adică 5%.

„În 2022, datorită războiului din Ucraina și a circuitului comercial care s-a întrerupt, noi am exportat 7,5 mii tone și toate au mers prin România. Avem un potențial foarte mare, iar agenții economici sunt foarte interesați de piața UE. În primul rând, avem transportul mult mai aproape și mai ieftin decât în Rusia. Piețele europene sunt la 100 km de Chișinău - noi înțelegem că majoritatea exporturilor în UE merg în România”, a spus Vasile Bolea.

Președintele Platformei DA, Dinu Plângău, a declarat că cea mai mare responsabilitate în ce privește relația cu Uniunea Europeană cade pe umerii guvernării.

„Cel puțin la etapa incipientă, trebuie să pregătească lucrurile astfel încât ele să continue și să nu depindă de schimbările politice. Asta presupune inițierea unor reforme în mai multe domenii sensibile în societatea noastră -a justiției, reforma administrației publice, lupta împotriva corupției. Condiționalitățile din partea UE vor fi din ce în ce mai mari”, a spus Dinu Plângău.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter