Politic

Șor vrea să bage R. Moldova în Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, un fief al lui Putin

post-img
Liderii Organizației Tratatului Securității Colective

Fugarul penal Ilan Șor, adăpostit la Moscova de serviciile secrete ruse, vrea ca Republica Moldova să devină o ocină a lui Putin. În cadrul unui congres al blocului „Victoria”, format din mai multe partide afiliate lui Șor, acesta a declarat că Republica Moldova ar trebui să adere la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) – o alianță militară creată și condusă de Moscova, potrivit Portalului deschide.md.

„Moldova trebuie, fără îndoială, să devină membru al OTSC. Astăzi avem nevoie de o platformă unică de dezvoltare atât pentru rezolvarea problemelor interne, cât și a celor externe”, a spus oligarhul fugar.

Deși principiul de bază al OTSC este similar cu cel al NATO – „un atac asupra unui stat membru este considerat un atac asupra tuturor” –, în realitate, această alianță funcționează doar atunci când sunt vizate interesele Rusiei.

Ce este OTSC?

Potrivit unei analize meduza.io, organizația a fost creată în 2002 pe baza vechiului tratat privind securitatea colectivă a țărilor CSI, adoptat în 1992, la scurt timp după prăbușirea URSS.

Un număr semnificativ dintre semnatarii acestui tratat – Georgia, Azerbaidjan și Uzbekistan – s-au retras din tratat în 1999. În 2002, la Moscova, membrii rămași ai tratatului – Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia și Tadjikistan – au creat o organizație de securitate colectivă de drepturi depline, care urma să semene cu NATO - sau cu Pactul de la Varșovia, de tip pro-sovietic. În 2006, Uzbekistanul a aderat la OTSC, doar pentru a se retrage din nou din tratat în 2012.

Ce a făcut OTSC înainte?

Prima intervenție a trupelor OTSC a avult loc pe 5 ianuarie 2022, atunci când președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a cerut ajutor din partea OTSC.

El și-a justificat cererea spunând că țara nu numai că a suferit de pe urma unui conflict intern, dar a fost „atacată de bande teroriste” antrenate în străinătate. Șefii statelor membre ale OTSC au organizat rapid o reuniune online a consiliului organizației, au renunțat la interpretările tradiționale ale termenului „agresiune externă” și au aprobat cererea lui Tokayev. Câteva ore mai târziu, a început prima operațiune de „menținere a păcii” din istoria OTSC.

Prin urmare, după estimările Portalului Deschide.md, în cazul unui scenariu de aderare a Republicii Moldova la OTSC, Chișinăul va fi obligat să trimită militari în războaiele duse de statele membre ale acestei structuri. Trimiterea soldaților pentru a lupta de partea Rusiei în războiul din Ucraina nu este exclusă. Republica Moldova ar intra oficial în zona de influență a Rusiei și, în consecință, șansele de integrare europeană ar fi reduse la zero. În același timp, în cazul unei aderări la OTSC, Rusia și-ar putea consolida prezența militară în Transnistria, prin amplasarea de unor trupe suplimentare.

Izolare internațională și colaps economic

Pe plan internațional, Republica Moldova ar avea de suferit considerabil, după estimările autorurului articolului. Principalii parteneri economici, inclusiv statele Uniunii Europene, ar putea sista sprijinul financiar și proiectele de dezvoltare lansate în ultimii ani. Relațiile comerciale cu UE s-ar putea prăbuși, afectând grav economia națională.

România, principalul partener economic și politic al R. Moldova, ar putea îngheța orice cooperare cu Chișinăul. Toate proiectele comune în educație, cultură și infrastructură transfrontalieră ar fi blocate, iar ajutoarele financiare și energetice acordate statului nostru ar fi sistate.

În ceea ce privește Ucraina, aflată de trei ani în război cu Rusia, aderarea Moldovei la OTSC și accesul liber al soldaților ruși în stânga Nistrului ar putea fi percepute de Kiev ca o încercare de a deschide un al doilea front – un scenariu invocat de mai mulți propagandiști ai Kremlinului.

În consecință, ne-am putea confrunta curuperea totală a relațiilor diplomatice cu Ucraina; închiderea frontierei moldo-ucrainene; embargou asupra mărfurilor moldovenești; blocarea transporturilor prin portul Odesa.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor