Toate probele acumulate în procesul de evaluare a judecătorilor și procurorilor în cadrul vetting-ului și pre-vetting-ului pot fi distruse. În Monitorul Oficial din 26 septembrie 2024 a fost publicată Legea nr. 239 din 13 septembrie 2024, care permite distrugerea acestor documente după transmiterea lor în format electronic către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) sau Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). Legea a intrat în vigoare în ziua publicării.
Astfel, informația acumulată de comisiile de evaluare despre candidații la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, precum și a persoanelor apropiate ale acestora se păstrează, se arhivează, se radiază, se distruge în modul stabilit de regulamentul de organizare și funcționare al Comisiei de evaluare. Radierea și distrugerea informației respective se efectuează după transmiterea acesteia către Consiliul Superior al Magistraturii sau, după caz, către Consiliul Superior al Procurorilor, notează Bizlaw.
Anterior, această modificare legislativă a generat controverse, în special din partea organizațiilor de drept, care au criticat rapiditatea adoptării acestei măsuri și lipsa unor dezbateri publice suficiente.
Asociația Judecătorilor din Republica Moldova a declarat că: ”Radierea și distrugerea informațiilor acumulate pe parcursul procesului de evaluare împiedică verificarea autenticității probelor și compromite posibilitatea investigării abuzurilor și erorilor comise în cadrul acestui proces. Distrugerea documentelor acumulate în procesul de evaluare împiedică accesul la informații esențiale pentru justiție și societate, făcând imposibilă orice verificare ulterioară a corectitudinii și legalității evaluărilor. Transparența decizională este o componentă esențială a unei justiții echitabile și eficiente. Eliminarea documentelor compromite dreptul la apărare al celor evaluați, care nu vor putea contesta în mod eficient deciziile Comisiei de evaluare fără acces la informațiile relevante. Orice proces echitabil necesită păstrarea probelor pentru a permite contestarea și reevaluarea deciziilor”.