Justiție

Ex-președintele Curții Constituționale, despre cazul Munteanu de la CSM: Lipsa unei reacții din partea Comisiei Pre-vetting în mod clar demonstrează o anumită complicitate în această situație

post-img
Alexandru Tănase

Lipsa unei reacții din partea Comisiei Pre-vetting, în în privința candidatului la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Iulian Munteanu, în mod clar demonstrează o anumită complicitate în această situație. Declarația a fost făcută de fostul președinte al Curții Constituționale a Republicii Moldova, Alexandru Tănase, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova unde a precizat că Comisia pre-vetting nu ar fi cerut informații de la Procuratura Generală în privința unui candidat care este membru de partid PAS.

„Ar fi fost un dezastru dacă întreaga componență a CSM și-ar fi depus demisia. Până la urmă ei nu sunt obligați să demisioneze chiar dacă au existat anumite vicii în procesul de numire. Odată fiind numiți, intrați în funcție, eventualele vicii care ar fi putut teoretic să existe nu le mai pot fi imputate. E o altă problemă, de credibiltate. (...) Noi am văzut clar că Comisia pre-vetting nu a cerut informații de la Procuratură în privința unui candidat care este membru de partid PAS. Apare o întrebare: de ce Comisia nu a cerut aceste informații? Atâta timp cât nu se va răspunde, că însăși Comisia nu a solicitat informații, vor plana dubii asupra bunelor intenții și corectitudinii cu care această Comisie își exercită atribuțiile. Lipsa unei reacții din partea Comisiei în mod clar demonstrează o anumită complicitate în această situație. Și aici rezultă a doua întrebare, câți din cei care au promovat și au intrat  pe ușa din spate? Înseamnă că totuși această ușă din spate există și asta a văzut societatea în acest caz”, a declarat fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase.

În același context, editorialistul Nicolae Negru a menționat că este necesară tragerea la răspundere a celor care încearcă să compromită reforma justiției în R. Moldova.

„Dacă nu vor fi identificate persoanele care l-au favorizat pe Iulian Munteanu, și nu vor fi clarificate și aduse la cunoștință cetățenilor, desigur că reforma, guvernarea va avea de suferit”,a spus editorialistul Ziarului Naţional, Nicolae Negru.

Precizăm că Iulian Muntean şi-a depus la Parlament, cererea de demisie din funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Documentul va fi examinat la Comisia juridică, numiri şi imunităţi, care urmează să ia o decizie.

De asemenea, Procuratura Anticorupție informează, că la 26 septembrie a inițiat un proces penal pe faptul pretinselor acțiuni ilegale ale unor angajați ai Centrului Național Anticorupție, responsabili de acumularea, analiza și furnizarea informației către Comisia de Pre-vetting, în privința candidatului la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Iulian Muntean.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter