Social

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc Schimbarea la Față a Domnului Iisus Hristos

post-img
imagine simbol

Creștinii ortodocși de rit vechi sărbătoresc astăzi “Schimbarea la Faţă a Domnului Iisus Hristos”, una dintre cele mai mari sărbători religioase. “Schimbarea la Faţă” mai este numită în popor ”Probajiile”, „Preobrajenia” sau „Probojenia”.

În această zi, Mântuitorul Iisus Hristos i-a luat pe ucenicii săi Ioan, Petru şi Iacob şi au urcat pe Muntele Tabor. Acolo, pe când se ruga, Domnul s-a schimbat la faţă. Potrivit Bibliei, "chipul radia, lumina ca soarele, iar hainele i s-au făcut albe ca zăpada. Au apărut și cei doi mari prooroci, Moise şi Ilie, iar dintr-un nor s-a auzit: „Acesta este Fiul Meu Cel iubit, întru care am binevoit; pe Acesta să-L ascultaţi”, transmite MOLDPRES.

Sărbătoarea "Schimbarea la Faţă a Domnului" aduce şi o transformare în natură. Potrivit credinţei din popor, de „Probajii” păsările migratoare se pregătesc să plece, iar insectele și târâtoarele îşi caută adăpost în pământ, pentru perioada rece.

În ziua respectivă se duc struguri la biserică, pentru a fi sfinţiţi. Începând de astăzi, oamenii puteau consuma struguri. La gustarea primei boabe de strugure se rosteşte: "Boabă nouă în gură veche". Potrivit credinţei populare, „Probajiile”  înseamnă începutul toamnei. De „Schimbarea la Faţă” se culeg plante medicinale, cum ar fi busuiocul, "Părul Maicii Domnului", "Palma Maicii Domnului", "Rugul sântămăresc" etc. 

În această zi, nu e bine să te cerți cu nimeni și nici să fii certat de cineva că "așa vei fi tot anul, până la următoarea sărbătoare". Fetele sunt sfătuite să nu se pieptene de "Schimbarea la Faţă", pentru că s-ar putea să nu le mai crească părul, așa cum nu mai crește nici iarba.  

Dacă de „Schimbarea la Faţă” vremea este însorită, toamna va fi una roditoare şi îmbelşugată. Dacă plouă, toamna va fi mohorâtă. În unele localităţi, în biserici se face pomenirea morţilor, mai ales a eroilor căzuţi pentru apărarea ţării. 

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter