Politic

Expert: Pentru Șor viața se complică destul de mult și devine mult mai costisitoare și mult mai clandestină dacă vrea să existe în cadrul acestor sancțiuni

post-img
Punctul pe AZi

Ca urmare a aplicării sancțiunilor impuse de SUA și înghețării conturilor bancare din Israel, viața fugarului Ilan Șor se complică destul de mult, susține directorul Institutului pentru Iniţiative Strategice, Vadim Pistrinciuc, care e de părere că dacă fostul deputat își dorește să existe în cadrul acestor sancțiuni va avea o viață mai costisitoare și mult mai clandestină.

"Sigur, pentru ei se complică mult viața chiar dacă încearcă să facă afaceri. Sunt metode de a evita orice sancțiuni, dar ele implică o viață clandestină. Nu cred că cineva își dorește o viață foarte clandestină. Într-un fel da, lumea devine mai mică, mai grea, mai complicată, nu ai cont, nu poți plăti anumite lucruri. Nu știm dacă pot fi înghețate anumite bunuri, proprietăți. Când ești om de afaceri aceasta complică extrem de mult viața, dar ceea ce trebuie să îi îngrijoreze și mai multe e că asta nu se oprește, acest proces va evolua, alte jurisdicții vor fi atenționate, alte state vor face ceva, pentru ei da, viața se complică destul de mult și devine mult mai costisitoare și mult mai clandestină dacă vreai să exiști în cadrul acestor sancțiuni. Eu cred că victorii rapide aici nu chiar sunt posibile, mai ales că ei sunt plecați. Justiția Republicii Moldova trebuia să-și facă datoria cât ei erau aici, dar timpul joacă în defavoarea lor și joacă în favoarea inclusiv a Republicii Moldova fiindcă aceste mecanisme au fost puse în aplicare a urmare a poziției politice pe care o are guvernarea R. Moldova și, evident, ca urmare a unor demersuri a instituțiilor abilitate pentru că fără acest schimb de informație adițional Statele Unite nu pot să ia doar din surse deschise anumite sancțiuni", a spus directorul Institutului pentru Iniţiative Strategice, Vadim Pistrinciuc, în timpul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

Expertul spune că înghețarea conturilor bancare ale deputatului fugar este în primul rând o consecință și a sancțiunilor impuse de Statele Unite ale Americii.

"Foarte puțini oameni înțeleg cum funcționează aceste sancțiuni. Puțină lume știe că aceste sancțiuni sunt foarte serioase și ele, rezumativ să spunem, ce înseamnă ele, toate instituțiile financiare, că sunt companii de asigurare, bănci, alte companii care prestează servicii, pot fi și imobiliare, care fac afaceri cu o persoană aflată sub acest fel de sancțiuni ale SUA, riscă ca ele, la rândul său, să fie chestionate, să le fie restricționat accesul la anumite sisteme bancare și așa mai departe. Acest sistem este impus treptat și asupra lui Plahotniuc și Șor, dar e un sistem de reacții care pare lent, dar care încet încet are niște aplicații restrictive economice și financiare. Și aceste terțe părți care sunt implicate riscă sa fie introduse în sancțiunile secundare ca urmare a neinformării biroului respectiv din SUA dacă colaborează în regim documentar sau orice formă cu persoanele sub sancțiuni. Cred că este un proces destul de lung. Odată plecate aceste persoane, evident că se folosesc de tot felul de mecanisme de apărare care implică alte jurisdicții și aceste procese sunt foarte complicate, dar în mod inevitabil ele duc la consecințe și prima consecință e refuzul, în special a instituțiilor financiare, de a deservi persoanele care au căzut sub sancțiunile SUA", adaugă Vadim Pistrinciuc.

Deputatul PAS, Lilian Carp, susține că, acum, Ministerul Justiției întreprinde toate măsurile pentru ca Ilan Șor să fie extrădat sau cel puțin să răspundă în Israel, fiind judecat aici, la Chișinău.

"Din câte cunosc, Ministerul Justiției întreprinde toate măsurile ca acesta să ajungă în închisorile de la Chișinău pentru că ar fi mai în siguranță și noi vom fi împăcați sufletește, că el va răspunde penal exact aici, în Republica Moldova, de unde a furat și va fi o lecție de învățătură pentru cei care încearcă să întreprindă asemenea acțiuni", spune Lilian Carp.

"Noi vedem deciziile care au fost luate, în primul rând, de autoritățile americane privind sancțiunile care au fost împotriva lui Plahotniuc și Șor și, desigur că aceste sancțiuni care au fost impuse vor începe să lucreze în toată lumea. Pe toate averile pe care le au vor fi puse sechestre și conturile vor fi înghețate și nu vor putea face tranzacții economice de niciun fel, chiar dacă el a ieșit astăzi teatral încercând să spună că nu are niciun cont, nu înseamnă că o să încerce să recunoască vreodată că i-au fost înghețate conturile. Așteptările noastre însă sunt altele, ca el să ajungă să răspundă penal în Republica Moldova pentru toate fărădelegile pe care le-a făcut acest escroc. Noi credem că vom vom putea convinge autoritățile de la Tel Aviv să îl dea pe mâna justiției la Chișinău ca să răspundă penal", adaugă deputatul PAS.

Editorialistul Ziarului Naţional, Nicolae Negru, este sigur că pe Ilan Șor îl deranjează înghețarea conturilor sale bancare, chiar dacă spune ca nu le are în Israel.

"Atunci când Trezoreria americană a luat această decizie, el s-a gândit că aceasta va avea repercusiuni și în alte state, posibil și în Uniunea Europeană sau în multe state din UE și dumnealui, ca om cu pretenții de politician, sigur că nu poate să nu fie de această decizie a statului israelian, eu cred în continuare că el s-a pregătit, dar pe mine m-ar interesa mai mult ce face justiția noastră, de ce în cinci ani nu se încheie totuși acest proces? Avem impresia că e un fel de joc de-a mâța și șoarecele și, deocamdată, Șor iese învingător din acest duel cu justiția din Republica Moldova. Faptul că acest proces nu se încheie e o pată, o lovitură sau e o subminare a imaginii actualei guvernări. Trebuie să se întreprindă ceva. Aceasta demonstrează ca justiția noastră nu lucrează în deplină putere", spune Nicolae Negru.

Ediţia emisiunii "Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter