Actualitate

Se împlinesc 82 de ani de la masacrul de la Lunca, ţinutul Herţa

Se împlinesc 82 de ani de la masacrul de la Lunca, ţinutul Herţa

Se împlinesc 82 de ani de la masacrul de la Lunca, ţinutul Herţa. La începutul lunii februarie 1941, sute de români de pe valea Prutului au fost omorâţi de grănicerii ruşi, în timp ce încercau să fugă în România, pentru a scăpa de jugul sovietic. Victimele au fost comemorate de un sobor de preoţi, localnici şi diplomaţi, reuniţi la Lunca.

În noaptea de 6 spre 7 februarie 1941, peste 600 de români din satele Coteni, Boian, Plaiul Cosminului, Ceahor, Corovia şi Mahala, din regiunea Cernăuţi, au încercat să treacă graniţa cu România pe apele îngheţate ale Prutului.

Din păcate, doar 57 dintre ei au ajuns să-şi vadă visul realizat. Restul au fost ucişi cu sânge rece de gărnicerii sovietici care îi aşteptau la hotar. În memoria victimelor masacrului, un sobor de preoți, în frunte cu protopopul de Herța, a oficiat, chiar în satul Lunca, un serviciu divin.

În curtea bisericii din Lunca se înalţă o cruce în memoria românilor din nordul Bucovinei, împușcați acum 82 de ani. An de an, localnicii vin aici pentru a aprinde o lumânare.

DUMITRU ZAIDEL, localnic, satul Ostriţa – Mahala: „Venim aici la Lunca să comemorăm pe moşii, părinţii noştri care au căzut aici la Lunca de hoardele bolşevice. 107 au fost aduşi în sat pentru că se găsise aici arestul, mormintele nu s-au mai găsit, au fost gropi comune, au fost înveliţi de apele Prutului. Nu mai ştie nimeni.”

DUMITRU ZAHARICIUC locuitor, comuna Mahala: „Aici, La Lunca, ruşii îi aşteptau, s-au aşezat pe mal, şi după cum am zis, ei nu au venit înarmaţi. Ei ar fi putut să oprească acest masacru prin anunţ, rafale în sus.”

DUMITRU LUPU localnic, satul Lunca: „Au fost împuşcaţi fără nicio prevenire, câţiva au supravieţuit. Anul acesta, cu toate că e război în ţară şi, din nou, din cauza ruşilor”.

Sătenii, autorităţile locale, dar şi diplomaţi invitaţi la Lunca spun că durerea de acum 82 de ani devine şi mai agreu de dus din cauza războiului pornit de Rusia în Ucraina.

IRINA LOREDANA STĂNCULESCU consul General al României la Cernăuţi: „Comemorăm istoria poporului român, într-o Europă liberă, să meargă în România şi să traiască liber şi au avut parte de moarte şi suferinţă. Este adevărat că Ucraina trece prin momente grele, iar poporul român este aproape.”

Masacrul de la Lunca reprezintă o filă neagră în istoria românilor din nordul Bucovinei. Tot în 1941, câteva luni mai târziu, a urmat masacrul de la Fântâna Albă, unde au fost ucişi aproape 4000 de români bucovineni.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter