Social

Pericol de moarte la cariera din Micăuți. Cei doi copii care au fost la un pas de moarte - externaţi din spital

Pericol de moarte la cariera din Micăuți. Cei doi copii care au fost la un pas de moarte - externaţi din spital

După mai bine de o lună de la accidentul produs la cariera Micăuţi, când doi copii de 10 și 11 ani au căzut în prăpastia de aproape 100 de metri adâncime, autoritățile nu au luat nicio măsură. Groapa este nesecurizată iar fostul administrator spune că nu poate interveni pentru că terenul este al Primăriei. Primarul din Micăuți refuză însă să ofere explicații. Cei doi copii care au fost la un pas de moarte, au fost externaţi din spital.

Vă avertizăm, urmează detalii care vă pot afecta emoţional.    

„Eu strigam Denis, scoală-te, Denis, scoală-te! Şi el nimic nu auzea. Voiam foarte tare să mă ridic sus, şi nu puteam că mă durea foarte tare bazinul.”

Gicu îşi aminteşte cu groază de ziua când s-a produs accidentul. A mers cu prietenul lui să se joace dar s-au apropiat prea mult de marginea prăpastiei şi au căzut în gol.

GHEORGHE MUNTEANU, victimă: „Când m-am trezit, eu eram pe un val drept. Şi acolo era Denis se ţinea de un copac, cu burta. M-am sculat pe la ora şase, cinci şi am auzit vorbe de poliţişti. Şi am strigat ajutor. Au chemat ambulanţa şi au dat scurta de pe dânşii şi ne-au luat.”

SOFIA MUNTEANU, mama băiatului: „Bazinul la dânsul e tare complicat, cu bazinul noi trebuie să vedem, să trecem UZI-ul. Şi deja ce are traume. Cu mâna, cu piciorul. Piciorul e în ghips, mâna e în schiţă. Şi dinţişorii.”

Gicu este acasă de două săptămâni, timp în care nu s-a ridicat din pat dar face un program de reabilitare. Prietenul lui e mult mai bine şi deja merge la şcoală.

NICOLAE BOICO, reporter TVR MOLDOVA: „După mai bine de o lună de la nenorocirea care era cat pe ce sa se incheie dramatic pentru cei doi băieți, aici, la cariera de la Micăuţi nu s-a schimbat nimic. Zona nu a fost îngrădită, iar accesul este și în continuare liber. Oare de cîte tragedii e nevoie pentru ca autoritățile să intervină cu decizii promte.”

„Aici numai se vorbeşte, dar nu se face nimic. Aici ar trebui de pus gard.”

„Numaidecât trebuie de îngrădit. Acolo cade şi o vacă, un copil, şi un om poate să cadă acolo.”

Administratorul carierei "Micăuţi", Veaceslav Tomotin, ne-a comunicat că firma sa se află în proces de insolvabilitate şi, din 2021, nu are dreptul de a efectua lucrări de extragere a zăcămintelor.

COMUNICATUL S.A CARIERA MICĂUŢI: „Sectorul Micăuţi II, unde a avut loc accidentul tragic cu implicarea copiilor minori, a fost cultivat şi recultivat încă în perioada 2010-2017. Totodată, terenul cu pricina se află în proprietatea unităţii administrativ teritoriale locale.”

Primarul comunei Micăuţi, Vasile Dolghii, a refuzat să ne dea explicații. La Primărie am găsit uşa încuiată în zi de muncă.

„Acest număr este ocupat. Nu vrea să ne răspundă. Să ne uităm poate uşa e descuiată. Nu este nimeni.”

VERONICA BÎTCĂ, şef adjunct de secţie, Inspectoratul de Poliţie Străşeni: „Cazul se examinează de către organul de urmărire penală. Au fost sesizate organele care conform legislaţiei în vigoare sunt responsabile de control şi supraveghere a subsolurilor Republicii Moldova. Şi la moment aşteptăm răspunsurile. Statul de persoană suspectă nu a fost atribuit până la acest moment.”

Accidentul s-a produs pe 11 februarie în cariera de piatră de la Micăuţi. Cei doi copii au stat o noapte pe fundul prăpastiei şi au fost găsiţi în stare foarte gravă de către poliţişti. Ei au suferit multiple fracturi şi degerături.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter